…Θα ζήσει , εις πείσμα όλων !!

Το …άφησα λίγο!...(ΟΧΙ…ΟΧΙ… προς Θεού δεν το ξέχασα!..)Το …άφησα ,που  λέτε λίγο , προκειμένου να …δούμε που ακριβώς θα… κατέληγαν οι αρχές !Πέρασαν λοιπόν αρκετά 24ωρα και ΔΕΝ  έχουν φθάσει …ΠΟΥΘΕΝΑ (!!!) δυστυχώς !..Ο λόγος για ΟΛΑ όσα συνέβησαν πριν από λίγες ημέρες στην Αρχαία Ολυμπία! Εκεί όπου , ‘’άγνωστοι’’ (ερασιτέχνες είπε, η αστυνομία!!!)με το… ’’πάσο ‘’ τους , πήραν …άρπαξαν ..λήστεψαν …τα καλύτερα ( ΟΛΑ…, τα  ‘’πάντα ΟΛΑ’’ είναι αμύθητης αξίας και  προπαντός  ιστορικής σημασίας και αξίας !..)ή για να ακριβολογώ από τα καλύτερα κομμάτια σε αγαλματίδια , το χρυσό δαχτυλίδι και ο χάλκινος δρομέας , από τις προθήκες τις οποίες έσπασαν με …βαριοπούλες , οι δύο (;)ληστές!


Είναι ντροπή! Είναι αίσχος! Είναι  συμφορά !Είναι τραγικό , αυτό που έγινε στην αρχαία Ολυμπία , που έχει ..’’περάσει πολλά δεινά…’’! Και ΔΕΝ το λέω εγώ που γεννήθηκα εκεί κοντά , στον Κακόβατο , δέκα χιλιόμετρα (περίπου)από την Αρχαία Ολυμπία …,το ομολογούν ΟΛΟΙ στην Υφήλιο !Ακόμα  και σήμερα η… λεηλασία του μουσείου από τους… ’’γνωστούς – αγνώστους’’  είναι από τα πρώτα θέματα σε ΟΛΑ τα ΜΜΕ! Οι συνάδελφοι μου , αναρωτιούνται ‘’το πώς και το γιατί’’. Ένα τέτοιο μουσείο (η χώρα μας διαθέτει πολλά…, υπάρχει όμως , ένα άλλα…)είναι ή πιο σωστά έχει αφεθεί στην τύχη του! Στο έλεος Του Θεού !

            Η  Αρχαία Ολυμπία , είναι γεγονός πώς ,…χθες ,..σήμερα ,…αύριο και πάντοτε , αποτελεί το ‘’παγκόσμιο  σύμβολο του πολιτισμού’’! Δεν είμαι όμως  σίγουρος ότι ,το ίδιο είναι και για το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας μας! Και αυτό φαίνεται από τα γεγονότα ! Και πιο συγκεκριμένα . Στα μουσεία μας, με την Ελληνική κληρονομιά και ιστορία , ΔΕΝ υπάρχουν  φύλακες !!!Ναι , όπως το διαβάσατε ! Δεν φυλάσσονται και ο ..’’καθένας  μπαίνει και βγαίνει  ‘’όποτε θέλει…, όποτε γουστάρει …και το πιο σπουδαίο …χωρίς έλεγχο!!! Και πολύ σωστά, ο λαός μας λέει : ‘’καλύτερα κλειστά μουσεία , παρά μουσεία  αφύλακτα …’’!.. Και ο κόσμος έχει απόλυτα δίκιο , γιατί οι θησαυροί μας θα πρέπει ακόμα και από τον στρατό μας (όπου ΔΕΝ υπάρχουν φύλακες …)να φυλάσσονται! Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να βάλουμε ένα τέλος  σε τέτοιες  ληστείες !!! Ας το σκεφθούν αυτό (αν …σκέφτονται τελικά !!!)εκεί πάνω , στο Υπουργείο Πολιτισμού! (Βέβαια οι πολλοί αστυνομικοί βρίσκονται στη φύλαξη του κ.Γιώργου Παπανδρέου και όλων αυτών που μας κυβερνούν )Με ‘’νύχια και με δόντια’’ , θα πρέπει να διαφυλάξουμε τα αρχαία μας …, τη κληρονομιά μας , που ΔΕΝ ανήκει επαναλαμβάνω μόνο σε εμάς , αλλά είναι παγκόσμια αυτά τα αγάλματα , που το καθένα έχει τη δική του ιστορία και αξία!..

            Η ληστεία αυτή παίρνει μια άλλη ..διάσταση γιατί έγινε σε μια εποχή στην οποία η χώρα μας , δοκιμάζεται .., λεηλατείται στην κυριολεξία και μάλιστα σκληρά , από τα ‘’απάνθρωπα’’ οικονομικά  μέτρα! Από την Τρόικα και τους εταίρους μας , στην Ενωμένη Ευρώπη , οι οποίοι μας έχουν ..’’βάλει το δύο μας πόδια σε ένα παπούτσι’’!.. Και το γεγονός της ληστείας στην Αρχαία Ολυμπία ήρθε και… έδεσε! Το …κερασάκι στην τούρτα! Να προσθέσω πως ΟΣΑ πραγματοποιήθηκαν , στην Αρχαία Ολυμπία , στο λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων έρχεται …ήρθε ήδη και …πριμοδότησε  την εικόνα μιας διαλυμένης χώρας, όπως είναι η Ελλάδα ληστεία αυτή παίρνει ακόμα  ή και ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες (οι σύγχρονοι) !Και δεν μιλάω για τους αρχαίους …)λαμβάνουν το φώς …το ‘’Ολυμπιακό φώς ‘’ για να τους  ‘’φωτίζει’’ κατά τη διάρκεια τους από την Αρχαία Ολυμπία , από τον χώρο όπου έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες!..

            Έχουμε λοιπόν νέα ‘’ήθη’’ στον χώρο της εγκληματικότητας που – δυστυχώς –  εξαπλώνεται στη πατρίδα μας με …πυραυλική ταχύτητα , ακόμα και στον πολιτισμό!.. Και το περίεργο είναι πως μας… έπιασαν (αυτοί  ) όλους στον… ύπνο! Την πολιτεία την …βρήκαν εντελώς απροετοίμαστη ! Έτσι ΔΕΝ μπόρεσε(η πολιτεία) να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κατάσταση , κάτι που τώρα , με τη …’’διαδικασία του κατεπείγοντος’’ .Καλούνται (Υπουργείο Πολιτισμού και ΕΛΑΣ  )να το λάβουν σοβαρά υπ ‘ όψη τους ! Και αυτό γιατί ΟΥΔΕΙΣ είναι σε θέση να μας διαβεβαιώσει ότι ΔΕΝ θα έχουμε και νέα εισβολή ένοπλων κουκουλοφόρων σε ένα (άλλο)αρχαιολογικό μουσείο . Ο κόσμος… ,ο λαός μας φοβάται και φυσικά θέτει πολλά ερωτηματικά , ενώ  παράλληλα απαιτεί αποτελεσματικά μέτρα γι αύριο! Για την επόμενη μέρα.

            Τώρα .Ληστείες , σε αρχαιολογικά μουσεία ή σε αρχαιολογικούς χώρους , έχουμε και άλλες! Έχουν γίνει , λοιπόν και στο παρελθόν με… μεγαλύτερη λεία από τους ληστές!!!Μια τέτοια είχαμε το 1990 στο μουσείο της Κορίνθου. Από αυτόν τον χώρο , είχαν κλαπεί κάτι περισσότερα ή λίγο …λιγότερα , από τα 200 έργα!..Αυτά βρέθηκαν (πάλι καλά! Εύχομαι να γίνει και τώρα …)εννέα χρόνια αργότερα !!Υπήρξαν και άλλες ληστείες μικρότερες ή μεγαλύτερες! Όχι όμως τέτοιας σημασίας , όπως αυτή εκεί …κάτω στη πατρίδα μου!..

            Εκείνο που θέλω να τονίσω, είναι το γεγονός ότι η Αρχαία Ολυμπία έχει τον τελευταίο καιρό υποστεί τα …’’πάνδεινα’’ !Πρώτα …κάηκε! Ύστερα πλημμύρισε !Και μετά ληστεύτηκε !(και μάλιστα δύο φορές!) Ήταν  όπως υποστηρίζουν, η …χαριστική βολή !Παρά τη …μεγάλη ταλαιπωρία της , η Αρχαία Ολυμπία είναι γεννημένη , για να ζήσει και θα ζήσει!!Και αυτό …εις πείσμα όλων !!!

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου