Τάμα στη Μεγαλόχαρη …


Εκεί όπου, τούτες τις Άγιες Ημέρες του Αυγούστου έχουμε κοσμοσυρροή είναι, στον ιερό Ναό, της Τήνου! Η Τήνος , που βρίσκεται ανάμεσα στην Άνδρο και την Μύκονο, έχει την ευλογία της Παναγίας Μας .’’Εδώ η Μητέρα μας, χάρισε πανελλήνια , αλλά και πανορθόδοξη αίγλη και φυσικά ακτινοβολία…’’!... Το νησί της Μεγαλόχαρης είναι ‘’ολόκληρο ένα μουσείο…’’!



Έχουμε εκατοντάδες εκκλησίες…, ξωκλήσια που είναι…’’σκαρφαλωμένα ‘’στις κορυφές και άλλα (ξωκλήσια …) που είναι ‘’φωλιασμένα ‘’στις  καταπράσινες λαγκαδιές του νησιού !Αμέτρητα είναι τα πανηγύρια που γίνονται στο νησί, στις περίπου 750 εκκλησίες, από τις οποίες οι 220 είναι καθολικές!...

Όμως, ‘’το κέντρο της εορταστικής ζωής του νησιού , είναι οι γιορτές της Παναγίας Μας , το Δεκαπενταύγουστο… Θα πρέπει , με την ευκαιρία να υπογραμμίσω πως , ‘’η εύρεση της εικόνας της Παναγίας στις 30 Ιανουαρίου…’’είναι για το νησί κάτι ξεχωριστό.Τη νύχτα τα ‘’φαναράκια’’, ξεχύνονται στους δρόμους της χώρας και είναι το ‘’κάτι άλλο…’’, το διαφορετικό! Στις 25 Μαρτίου, το νησί πανηγυρίζει και πάλι για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Και εδώ έχουμε Μεγάλη Γιορτή με χιλιάδες πιστούς!... Στις 23 Ιουλίου γίνεται το πανηγύρι της Αγίας Πελαγίας που για την Τήνο έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον! Γίνεται, μάλιστα η νυχτερινή λιτανεία της εικόνας της Παναγίας Μας, από τη Μονή Κεχροβουνίου ως την χώρα , με την συμμετοχή χιλιάδων πιστών! Εκεί πάντως (το ομολογούν οι πάντες…) που γίνεται η Μεγάλη Σύναξη είναι το Δεκαπενταύγουστο …Στη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου .
Την ημέρα αυτή, όπως ΟΛΟΙ γνωρίζουμε, η Τήνος γίνεται το κέντρο του Πανελληνίου εορτασμού .Να προσθέσω ότι στο νησί…, στο ιερό νησί συρρέει κόσμος και από το εξωτερικό! Τόσο μεγάλη είναι για ΟΛΟΥΣ μας η γιορτή της Παναγίας Μας, της Μεγαλόχαρης, που ανήμερα και ΟΧΙ μόνο , το Ιερό νησί ‘’βουλιάζει ‘’! Ο Ναός της Παναγίας της Ευαγγελίστριας χτίστηκε το 1823 , μετά από την εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Μητέρας Μας και όπως αναφέρουν οι…’’γραφές ‘’, σταδιακά απέκτησε τη σημερινή λάμψη , ως πανορθόδοξο προσκύνημα …’’!
Να υπογραμμίσω ότι , κάτω από την εκκλησία της Παναγίας  Μας , είναι χτισμένος ο Ναός της Ευρέσεως. Εδώ και πάνω στα θεμέλια της πρωτοχριστιανικής εκκλησίας που ακολούθως και με τη σειρά της , (όπως λένε οι ιστορικοί …)χτίστηκε στη θέση αραίου το ιερό του Διονύσου! Να πούμε πως, ’’το προσκύνημα κορυφώνεται τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου με το Μεγάλο Πανηγύρι για τη γιορτή της Παναγίας Μας …’’!!! Τα ΤΑΜΑΤΑ από τους πιστούς προς την Παναγία Μας είναι πολλά .
Όπως και τα ΘΑΥΜΑΤΑ που έχει και κάνει κάθε χρόνο η Παναγία Μας !Είναι , χιλιάδες και ΟΛΟΙ κάθε χρόνο ζητούμε την ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ… Χρόνια πολλά και πάνω από ΟΛΑ χρόνια καλά , από την Παναγία Μας ,της Τήνου …Το Τάμα στην Μεγαλόχαρη.

Κυρίες και κύριοι σας ευχαριστώ για την ΜΕΓΑΛΗ και πολύ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΓΑΠΗ σας, μια αγάπη αμοιβαία!

Το ‘’Κάθε Μέρα Παντού ‘’θα είναι και πάλι κοντά σας, ύστερα από είκοσι ημέρες.

Σας εύχομαι ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ και ΟΛΑ ΚΑΛΑ.


                                                            Γιώργος Κοντονής

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου