Τα… ορφανάπερίπτερα!!!

 


Στην Ελλάδα, μέχρι και πριν από δύο χρόνια (τότε η “επικίνδυνη” οικονομική κρίση έκανε την πρώτη έντονη εμφάνισή της..!) δύο ήταν τα επαγγέλματα που μπορούσε κάποιος, “χωρίς ιδιαίτερα προσόντα” να κάνει!!! Το ένα, ήταν αυτό του ταξιτζή και το δεύτερο, αυτό του περιπτερά!!! Για τις θέσεις αυτές δεν ζητούσαν…, δεν ήθελαν, “χαρτί πανεπιστημίου…, ή ντοκτορά…” ή “κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις”..! Απλώς έπρεπε να έχεις “καθαρή (λευκό ποινικό μητρώο, ας πούμε! Όχι πως δεν χρειαζόταν κι ακόμα… “περνάει” και για τις άλλες δουλειές, αλλά τέλος πάντων…) μούρη..!”!!! Βέβαια, για να… “πιάσεις δουλειά” και στα… πόστα αυτά, έπρεπε να δώσεις, κάποιες εγγυήσεις!!! Αν θυμάμαι καλά, για να κάνεις τον ταξιτζή, “έπρεπε να καταθέσεις σε μια τράπεζα εγγυητική επιστολή 300.000 δραχμών ή περίπου 10.000 ευρώ…”, για να πάρεις – αποσπάσεις, “το ναι, από τον ιδιοκτήτη…”!!! Πάνω – κάτω τα ίδια “προσόντα” έπρεπε να διαθέτεις και για να γίνεις περιπτεράς..!
 
 


Σήμερα τα πράγματα… ακολουθούν την “οικονομική πτώση…” της Ελλάδας!!! Τέτοιες… δουλίτσες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ..! Όπως άλλωστε, ΔΕΝ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΑ..! Και να τα είχες, τα 10.000 ευρώ, θα τα έδινες ως εγγύηση, για να γίνεις… ταξιτζής; Όχι, βέβαια..! Βέβαια, το σχόλιό μου αυτό το… ξεκίνησα με αφορμή ένα ρεπορτάζ που διάβασα προ ημερών για τα… “ορφανά περίπτερα…”!!! Είναι γεγονός, έχει “γεμίσει ο τόπος από περίπτερα μεγάλα, μεσαία, μικρά…”! Πολλά δε από αυτά είναι ένα… “μίνι μάρκετ”!!! Είναι κακό; Όχι! Όμως με τον τρόπο αυτό… καταργούνται τα… πραγματικά… “μίνι μάρκετ” ή τα παλιά γνωστά… “ψιλικατζίδικα…”!!! Σε όλη την Ελλάδα έχουμε περισσότερα από 20.000 περίπτερα!!! Να υπογραμμίσω πως, “τα περίπτερα έφθασαν στο απόγειο της εισπρακτικής τους δόξας το 2004, όταν και το ενοίκιό τους και ο… “αέρας” ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο…! Έφθασαν ακόμα και στις 50.000 ευρώ”!!!
  Στην Αθήνα σήμερα, τα περίπτερα υπολογίζονται περίπου στα 1.500! Μάλιστα, από αυτά τα 1.080, όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Αθηναίων, “έφθασαν στη μεγαλύτερη ακμή τους…”! Τώρα! Από αυτά, “για 300 δεν υπάρχει ενδιαφέρον και πλέον οδηγούνται στην… απομάκρυνση…”!!! Φαντασθείτε πόσες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν σε όλες τις πόλεις και χωριά της Ελλάδας! Δηλαδή, πόσα… “ορφανά” περίπτερα, “περιμένουν την… απομάκρυνσή τους…”!!! Και αυτές οι δουλειές λοιπόν ακολουθούν πια τον… “γοργό ρυθμό των λουκέτων…”, δυστυχώς!!! Ορφανά περίπτερα; Ορφανοί και από δουλειά!!!

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου