ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ



ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ




 























Τι να πρωτοεκφράσει κανείς για αυτή την πολυτάλαντη  γυναίκα ….τραγουδίστρια , ηθοποιό , που ταυτίσαμε όλοι στην σκέψη μας με τα  τραγούδια του 1940 !

Όπως είπε και Θάνος Κωτσόπουλος στην τελευταία παράσταση που έδωσε η ίδια στη Θεσσαλονίκη απ όπου ξεκίνησε….

 ‘’Σοφία Βέμπο. Ένας σταθμός ! Ένα σύμβολο! Η ψυχή της Ελλάδος !Γιατί δεν ύψωσε τη φωνή της μόνο για την τέχνη της αλλά και για τη δόξα της πατρίδος , από το έπος της Αλβανίας έως τη Μέση Ανατολή . Την οραματίζομαι , ύστερα από λίγα χρόνια , σ ένα πελώριο γλυπτό δίπλα στον Έλληνα φαντάρο ‘’.

Η γυναίκα θρύλος – η φωνή της Ελλάδος- που με τα τραγούδια της εξύμνησε τον έρωτα ,την πατρίδα ,τις χαρές και τις λύπες, τον αγώνα  των Ελλήνων …







 Και όχι μόνο !Ανέβασε δεκάδες επιθεωρήσεις , συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς ηθοποιούς …Ήταν μια εξαιρετική προσωπικότητα για την εποχή …όσοι συνεργάστηκαν μαζί της ήταν τυχεροί …έμαθαν το ήθος της , πήραν από το ταλέντο της , αντέγραψαν και μιμήθηκαν τον τρόπο που τραγουδούσε αλλά και την προσωπικότητά της …Η ίδια δεν χαριζόταν σε κανέναν …εργασιομανής μα πάνω απ όλα πατριώτισσα καθώς τολμούσε να ερμηνεύσει τα αντιπολεμικά της τραγούδια στο θέατρό της με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να την πιάσουν... να την ανακρίνουν …τολμούσε διότι ήταν γυναίκα δυνατή ...δεν την ένοιαζε η ταλαιπωρία , η κούραση …αυτό που ήθελε ήταν να διασκεδάζει τον κόσμο που ήταν πιεσμένος από τα κατοχικά χρόνια …ο κόσμος την αγαπούσε ...έτρεχε να στηρίξει το κάθε της εγχείρημα… κι εκείνη έπαιρνε θάρρος και συνέχιζε αυτό που είχε ως στόχο …να διασκεδάζει τον κόσμο …διαφεύγοντας στη Μέση Ανατολή μέσω της Κύμης τραγουδούσε σε νυχτερινά κέντρα της εποχής  για την  ελληνική παροικία …όμως όχι δεν έκανε περιουσία …όλα τα έσοδα πήγαιναν υπέρ των οικογενειών που είχαν ανάγκη …υπέρ των νοσοκομείων , των λεπροκομείων …υπέρ όσων την χρειαζόταν και εκείνη ήταν ικανοποιημένη …μεγάλη της αγάπη ο στιχουργός ,σεναριογράφος Μίμης Τραιφόρος ...τον οποίο παντρεύτηκε μετά από 17 χρόνια δεσμό …κι εκείνος την αγάπησε όμως από τη φύση του ήταν …γυναικάς ήταν ένας μπον βιβέρ όπου μέσα από  τις νέες γυναίκες που τον περιτριγύριζαν έπαιρνε ζωή …!!!

Η Βέμπο όμως ήταν η μεγάλη του αγάπη του ….χωρίς τη Βέμπο δεν έκανε ούτε λεπτό …όπως κι εκείνη …!!!

Η Βέμπο άφησε το στίγμα της και όλοι εμείς οι νεότεροι πρέπει να μαθαίνουμε… διαβάζοντας για τη ζωή της ,ακούγοντας τα τραγούδια της αναπολώντας μια εποχή, μια δεκαετία που δεν ζήσαμε αλλά θα θέλαμε να ζήσουμε …

 










ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ...ΑΣ ΑΝΑΠΟΛΙΣΟΥΜΕ ΚΙ ΑΣ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ !!!


                                                                      Λέμυ Γ.Κοντονή

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου