ΣΗΜΕΡΑ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή


Πρώτος ο Ανδρέας μαζί με τον αδερφό του Πέτρο κλήθηκε να ακολουθήσει τον Ιησού.Ψαράς όπως και ο πατέρας του είχε το επίκεντρο των δραστηριοτήτων του στην λίμνη Γεννησαρέτ. Και τα δυο αδέρφια είχαν πνευματικές ανησυχίες και γι αυτόν τον λόγο είχαν ενταχθεί στον κύκλο του Ιωάννη Προδρόμου και αργότερα του Ιησού.

Ανδρέας σημαίνει γενναίος .Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πολλά για τον Ανδρέα και για το αποστολικό του έργο .Οι συγγραφείς της εποχής αναφέρουν ότι κήρυξε τον χριστιανισμό στην Ηπειρο , τη Θράκη , τη Νότια Ρωσία αλλά και το Βυζάντιο όπου ίδρυσε εκκλησία .Συνέχεια της εκκλησίας θεωρείται το οικουμενικό πατριαρχείο το οποίο τιμά τον Απόστολο Ανδρέα ως τον ιδρυτή του αλλά και πρώτο επίσκοπο του Βυζαντίου.
Κατόπιν ,πήγε στην Θεσσαλία αλλά και στην Αχαία να διδάξει τον  Χριστιανισμό ιδρύοντας εκκλησία. Κατά τη διάρκεια κατάφερε να προσηλυτίσει  τη Μαξιμίλλα σύζυγο του ανθύπατου Αιγεάτη την οποία και θεράπευσε από ανίατη ασθένεια .Ο Ρωμαίος αξιωματούχος διέταξε την σταύρωση του σε σταυρό σε σχήμα Χ που ονομάστηκε σταυρός του Αγίου Ανδρέα.
Το λείψανο του εντιαφιάστηκε με την φροντίδα της Μαξιμίλλας και μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη .Μετά τη πτώση της Κωνσταντινούπολης στους Σταυροφόρους τμήματα του λειψάνου μεταφέρθηκαν στο Αμάλφι της Ιταλίας ενώ η κάρα του φυλάχθηκε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη .Το 1964 μεταφέρθηκε στη Πάτρα ως ένδειξη καλής θελήσεως του Πάπα Παύλου προς τους Ορθοδόξους .Το 1980 επεστράφη και ο σταυρός .Από τότε και τα δυο κειμήλια φυλάσσονται στον ναό του Αγίου Ανδρέα  και εκτίθενται σε πανελλήνιο προσκύνημα .

Ο Απόστολος Ανδρέας είναι πολιούχος της Ουκρανίας , της Ρωσίας , της Ρουμανίας , του Μπαρμπειντος , της Σκωτίας , της Πάτρας , του Αμάλφι κα.



0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου