ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1812 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΝΤΙΚΕΝΣ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΕΜΠΕΝΙΖΕΡ ΣΚΡΟΥΤΖ

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή 



Ο Αγγλος συγγραφέας και δημοσιογράφος Κάρολος Ντίκενς, της βικτωριανής εποχής κυκλοφόρησε στις 19 Δεκεμβρίου το δημοφιλές και αγαπημένο σε όλους μας μυθιστόρημα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ με πρωταγωνιστή τον Εμπενίζερ Σκρούτζ.!

Το βιβλίο γράφτηκε σε μια δύσκολη περίοδο για εκείνον διότι ο ίδιος βίωνε την κοινωνική αδικία και την φτώχεια,ακόλουθα στοιχεία της Βιομηχανικής Επανάστασης .Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δεθεί στενά με τους ήρωες δίνοντας εξαιρετική ζωντάνια στην αφήγηση του .Μάλιστα ο ίδιος καθώς έγραφε έκλαιγε και γέλαγε ταυτόχρονα και εναλαξ ξανά και ξανά.




Ο ήρωας του μυθιστορήματός του ο Εμπενίζερ Σκρούτζ  ήταν ένας ηλικιωμένος τσιγκούνης που δεν αισθάνεται συμπόνια για κανέναν άνθρωπο του περιβάλλοντός του.Στο μυαλό του υπάρχουν οι άνθρωποι μόνο για να του προσφέρουν χρήματα .Ο ίδιος απεχθάνεται τα Χριστούγεννα καθώς θεωρεί ότι του προσθέτουν άλλον ένα χρόνο στην πλάτη του χωρίς να του κάνουν πλουσιότερο.

Την παραμονή των Χριστουγέννων τον επισκέπτεται το φάντασμα του Τζέικομπ Μάρλει του νεκρού συνεργάτη του επίσης τσιγκούνη και μίζερου ο οποίος τον προειδοποιεί  ν αλλάξει χαρακτήρα γιατί θα έχει την ίδια κατάληξη μ εκείνον . Στη συνέχεια τον επισκέπτονται τα τρία πνεύματα των Χριστουγέννων και του υποδεικνύουν τα λάθη του , βοηθώντας τον ν αλλάξει Μετά από αυτή την εμπειρία , ο πρώην εκμεταλλευτής Σκρούτζ αλλάζει και μετατρέπεται στον μεγαλύτερο ευεργέτη της πόλης του γεμάτο αγάπη για τον συνάνθρωπό του.

Το βιβλίο του ζέστανε τις καρδιές των ανθρώπων και βοήθησε στην αναζοογώνηση των Χριστουγέννων ως γιορτή αγάπης και συμπόνοιας σε μια περίοδο μάλιστα απόλυτης φτώχειας που επικρατούσε στην εργατική τάξη .Ο Κάρολος Ντίκενς πίστευε ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων πρέπει να κυριαρχεί όλο τον χρόνο στις σχέσεις των ανθρώπων .

Το μυθιστόρημα αποτέλεσε έμπνευση της μεταφοράς του μυθιστορήματος στον κινηματογράφο , την τηλεόραση και την όπερα .


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου