ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΡΑΣΟ!



ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ
                «Θείας πίστεως διδασκαλία,
                  κατεκόσμησας τὴν Ἐκκλησίαν,
                  ζηλωτὴς τῶν Ἀποστόλων γενόμενος
                  καὶ κατασπείρας τὰ θεία διδάγματα,
                  μαρτυρικῶς τὸν ἀγῶνα ἐτέλεσας.
                  Κοσμᾶ ἔνδοξε,
                  Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε,
                  δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.
                  Αμήν»
         Με Βυζαντινή Μεγαλοπρέπεια εορτασαμε και εφετος την Μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, με την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία στον ΙΝ του Αγίου Κοσμά, εδω στην Νεα Φιλαδέλφεια, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Φιλαδελφείας Ηρακλείου και Χαλκηδόνας ο Σεβασμιότατος κ. Γαβριήλ.
         Ειναι γεγονός πως το έργο του Αγίου Κοσμά ήταν και σπουδαίο και μεγάλο. Εκείνο πάντως που έχει κάνει εντύπωση είναι το γεγονός πως ο Πατροκοσμάς ήταν φιλικός με τους μουσουλμάνους. «Ο Πατροκοσμάς είχε μια ηπιότερη στάση έναντι των μουσουλμάνων σε σύγκριση με τους εβραίους ή τους καθολικούς» γράφουν τα εκκλησιαστικά βιβλία. Το δικαιολογούν μάλιστα τονίζοντας. «Ίσως λόγω του ότι οι πρώτοι αποδέχονταν τη δυνατότητα της μετάνοιας». Να πούμε πως η πεποίθηση αυτή επιβεβαιώθηκε με έναν δραματικό τρόπο, «καθώς ο Αλή Πασάς, είτε για λόγους ευγνωμοσύνης είτε σε ένδειξη μετάνοιας, ζήτησε να γίνει η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου και να χτιστεί ναός στο όνομά του, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1814»! 
      Στις 20 Απριλίου του 1961 πριν από 62 χρόνια ο Κοσμάς ο Αιτωλός ανακηρύχθηκε Άγιος από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και η μνήμη του τιμάται στις 24 Αυγούστου. Ένα από τα χαρακτηριστικά του Αγίου Κοσμά είναι η απόλυτη «αφιλοχρηματία» του! Έλεγε επί λέξει: «Δεν έχω άλλο ράσο από αυτό που φορώ»! Ήταν η πραγματικότητα.
       Και αυτό δείχνει έναν απλό άνθρωπο που δεν είχε ανάγκη για «λούσια και χρυσά». Που δίδασκε ανεβαίνοντας σε πέτρα για να τον βλέπουν όλοι. Που φόραγε έναν μεγάλο σιδερένιο Σταυρό, το βάρος του οποίου ήταν πολλά κιλά. «Ασήκωτος», όπως αναφέρεται στα βιβλία! Θέλοντας έτσι να δείξει το βάρος του Σταυρού, που μετέφερε ο Χριστός. Δίκαια λοιπόν χαρακτηρίζεται ο Πατροκοσμάς ως δάσκαλος του Γένους.
        Χρόνια πολλά
        Και του χρόνου 
Γιώργος Κοντονής

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου