ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

WEBTV KONTONIS

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟΥ 1821 ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή


Ο Αθανάσιος Διάκος ήταν από τους πρωτεργάτες του εθνικού ξεσηκωμού στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα αλλά και σημαντικός ήρωας στην μάχης της Αλαμάνας .Το πραγματικό του όνομα ήταν Αθανάσιος Γραμματικός .

Ο πατέρας του τον έστειλε δόκιμο μοναχό στο κοντινό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου σε ηλικία 12 ετών .Πέντε χρόνια αργότερα χειροτονήθηκε διάκος αλλά γρήγορα εγκατέλειψε για να ενταχθεί ως προωτοπαλίκαρο του οπλαρχηγού Γούλα Σκαλτσά  .Τότε ακριβώς έλαβε και το όνομα Διάκος με το οποίο έμεινε στην ιστορία .Το 1814 πήγε στα Ιωάννινα στην σωματοφυλακή του Αλή Πασσά της οποίας αρχηγός ήταν ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.Το 1820 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία ενώ το 1821 πρωτοστατεί στην κήρυξη της Επανάστασης στην Ανατολική Στερεά Κατάφερε και στρατολόγησε 5.000 χωρικούς .Αφού διοργάνωσε καταλήψεις και διάφορες επιχειρήσεις η Οθωμανική Αυτοκρατορία διέταξε τον Ομερ Βρυώνη και Κιοσέ Μεχμέτ να καταστείλει την επανάσταση στη Ρούμελη αλλά και στην Πελλοπόνησο .
Στις 23 Απριλίου οι Τούρκοι επιτίθενται ενώ ο Διάκος υπερασπίζεταο ταυτόχρονα με τους λίγους άντρες το ξύλινο γεφύρι της Αλαμάνας .Αφού τον πιάνουν , τον αιχμαλωτίζουν και τον στέλνουν σιδηροδέσμιο στη Λαμία.Οι Οθωμανοί του προτείνουν να προσκυνήσει και να συνεργαστεί μαζί τους, ο ίδος αρνείται και η συνέχεια είναι γνωστή .
Του επιβλήθηκε ποινή θάνατος δια ανασκολοπισμού η οποία και εκτελέστηκε την ίδια ημέρα.
Το γνωστό αυτοσχέδιο τετράστιχο έχει μείνει στην ιστορία ενώ ο θανατός του εμψύχωσε τους αγωνιστές.

Για ιδές καιρό που διάλεξε
ο χάρος να με πάρει
τώρα  που ανθίζουν τα κλαδιά και
βγάζει η γή χορτάριΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ 1912 ΠΕΘΑΝΕ Ο ΜΠΡΑΜ ΣΤΟΚΕΡ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥΛΑ 


 Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή

 

Ο Ιρλανδός συγγραφέας τρόμου έγραφε κριτικές θεάτρων στην εφημερίδα The Dublin Mail της οποίας ο ιδιοκτήτης ήταν επίσης ο συγγραφέας τρόμου Τζόσεφ Σέρινταν Λε Φανού .


Παντρεύτηκε την Φλόρενς Μπάλκομπ η οποία ήταν πρώτη σύζυγος του Οσκαρ Ουάιλντ όπου μετακόμισαν στο Λονδίνο όπου ο Στόκερ εκεί έγινε για 27 χρόνια διευθυντής επιχειρήσεων του θεάτρου Λυσόμ .Απέκτησαν μαζί ένα παιδί .

Πασίγνωστος για την συγγραφή του διάσημου μυθιστορήματος τρόμου Δράκουλας το οποίο εμπνεύστηκε από τα έργα των Εμιλι Γκέραρντ Transylvanian Superstitions .

Εγραψε νουβέλες , μυθιστορήματα , συλλογές σύντομων ιστοριών κα.πολλά . ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ 1882 ΠΕΘΑΝΕ Ο ΔΑΡΒΙΝΟΣ , Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ 

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή


Ο Αγγλος επιστήμονας που έφερε σημαντικά επαναστατικές αλλαγές στην ανθρώπινη γνώση με την θεωρία του για την εξέλιξη του είδους μέσω της φυσικής επιλογής.

Ο Κάρολος Δαρβίνος ήταν γιός τους γιατρού Ρόμπερτ Ντάργουιν , στο σχολείο ήταν μέτριος μαθητής ενώ στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου τον έστειλαν να σπουδάσει ιατρική απέτυχε παταγωδώς διότι δεν άντεχε το αίμα .Δέκα χρόνια αργότερα  άρχισε να σπουδάζει στο Κέιμπριτζ Θεολογία .Λίγο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, του έγινε μία πρόσκληση να συνοδεύσει μία εξερευνητική αποστολή, με στόχο να καταγράψει τα ζωικά είδη στα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου .

Το 1859 δημοσίευσε τα πορίσματά του στο βιβλίο «Η προέλευση των ειδών», υποστηρίζοντας ότι τα είδη του ζωικού βασιλείου δεν παραμένουν αμετάβλητα, όπως υποστήριζε ο Αριστοτέλης, αλλά έχουν κοινή καταγωγή και μέσω της φυσικής επιλογής εξελίσσονται με την πάροδο των χιλιετιών.
Η θέση αυτή δημιούργησε έντονες αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή, όχι μόνο από την επιστημονική κοινότητα, αλλά και από την Εκκλησία, που πιστεύει ότι η δημιουργία του κόσμου είναι αποτέλεσμα της Θείας Χάριτος. Ο Δαρβίνος χαρακτηρίστηκε άθεος .

Ο Κάρολος Δαρβίνος παντρεύτηκε την ξαδέρφη του Εμμα και μαζί της απέκτησε δέκα παιδιά , τα τρία όμως πέθαναν σε μικρή ηλικία .Τα παιδιά του Δαρβίνου ήταν επιρρεπή σε αρρώστιες της εποχής και αυτό είχε τις ριζες του στον αιμομικτικό γάμο που είχε κάνει με την ξαδέρφη του .Η αγαπημένη του κόρη Αννυ πέθανε από φυματίωση .Σύγχρονοι επιστήμονες οι οποίοι μελέτησαν το γενεαλογικό του δέντρο απεφάνθην ότι τα παιδιά του ήταν ευάλωτα σε ασθένειες της εποχής .

Ο Δαρβίνος ήταν αφοσιωμένος στην οικογένεια του .Ηταν από τους ανθρώπους που πίστευαν 'οτι δεν χρειάζεται να δουλεύει κανείς παραπάνω από 5 ώρες την ημέρα.Τις υπόλοιπες ώρες τις αφιέρωνε στην οικογένεια του , έκανε περίπατο μαζί τους ενώ διάβαζε στα παιδιά του παραμύθια.

Αγαπούσε πολύ την γυναίκα του και της έδινε να διαβάζει τα πάντα .Εκείνη ασκούσε κριτική σε όλα του τα έργα .Οταν έγραψε την ''καταγωγή του είδους'' ζήτησε την άδεια της να το εκδόσει .Η Εμμα θρήσκα όχι μόνο δεν τον σταμάτησε αλλά διόρθωσε και το κείμενο.Ο ίδιος θεωρούσε τον ευατό πολύ τυχερό που την είχε ,που δέχτηκε να τον παντρευτί ,  την θεωρούσε ανώτερη του και την θαύμαζε απεριόριστα. 


 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ

ΤΟ ΑΓΙΟ ΕΥΧΕΛΑΙΟ 

Κάθε Μεγάλη Τετάρτη νωρίς το απόγευμα ψάλλεται η Ακολουθία του Ευχελαίου.

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή 


 Κατά την τέλεση του ο ιερέας διαβάζει τα επτά ευαγγέλια και επτά ευχές για να ευλογήσει το λάδι που το χρησιμοποιεί για την θεραπεία ψυχικών και σωματικών ευθυνών .Στο τέλος επταχρίει τους πιστούς με Μύρο που είναι η απτή απόδειξη της Χάριτος Του Θεού προκειμένου να συγχωρεθούν οι αμαρτίες τους .Ο ιερέας σταυρώνει τους πιστούς με λάδι στο μέτωπο , τα μάγουλα, το πρόσωπο και τα χέρια.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ 

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 
Σύμφωνα με το Χριστιανικό εορτολόγιο

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή

Αφιερωμένη στο υπέροχο τροπάριο της Κασσιανής

Η Κασσιανή ήταν βυζαντινή ποιήτρια που έζησε τον 9ο αιώνα Μ.Χ.Επειδή δεν την επέλεξε ως σύζυγο του ο Αυτοκράτορας Θεόφιλος έγινε μοναχή και αφιερώθηκε στη λατρεία του Θεού και την ποίηση .

Η μητέρα του αυτοκράτορα Θεόφιλου ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση για την εκλογή νύφης κι έτσι προσκάλεσε το τις ωραιότερες και επιφανέστερες κόρες της αυτοκρατορίας. Δώδεκα πανέμορφες Παρθένες απ 'ολη την Βυζαντινή Αυτοκρατορία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και κατέφθασαν στο Παλάτι . Με την υποδοχή τους από την μητέρα του αυτοκράτορα η μητέρα Ευφροσύνη του έδωσε εντολή να δώσει το χρυσό μήλο  σ εκείνη που θα επέλεγε για σύζυγό του .
Ο νεαρός αυτοκράτορας θαμπώθηκε από την ομορφιά της Κασσανής και θέλοντας να δοκιμάσει την εξυπνάδα της τη ρώτησε '' από την γυναίκα ξεκινούν τα κακά πράγματα ?'' εννοώντας βέβαια το προπατορικό αμάρτημα .
Ομως η Κασσιανή αποστόμωσε τον Θεόφιλο απαντώντας του ''ναι αλλά και από την γυναίκα πηγάζουν τα καλύτερα , τα ευγενέστερα '' υπονοώντας την Παναγία και την γέννηση Του Χριστού .
Η απάντηση όμως δεν άρεσε στον αυτοκράτορα ο οποίος αποφάσισε να τιμωρήσει την Κασσιανή δίνοντας το χρυσό μήλο στην όμορφη αλλά σεμνή Θεοδώρα .

αλλά και στην παραβολή των Δέκα Παρθένων 

Πέντε φρόνιμες και πέντε μωρές παρθένες περιμένουν τον Νυμφίο να έλθει για να παραλάβει τη νύφη .Οι φρόνιμες που είχαν προνοήσει φρόντισαν να πάρουν μαζί τους λάδι ώστε να έχουν για να φωτίζουν τα λυχνάρια τους .Δεν έκαναν το ίδιο όμως και οι μωρές οι οποίες λόγω της αργοπορίας του Νυμφίου αποκοιμήθηκαν .
Ετσι , όταν ακούγεται η φωνή ''Ιδού ο Νυμφίος έρχεται '' ψάχνουν να βρούν λάδι για ν ανάψουν τα σβησμένα λυχνάρια τους με αποτέλεσμα να μείνουν ''εκτός νυμφώνος ''.

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 
Σύμφωνα με το Χριστιανικό εορτολόγιο


Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή
Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Ιωσήφ , του γιού του Ιακώβ που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη αλλά και στην άκαρπη συκιά που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ ένα του λόγο .

Ο Ιωσήφ ήταν ο μικρότερος γιός του Ιακώβ ο οποίος όμως εκδιώχθηκε από τα αδέρφια του λόγω της ενάρετης ζωής του .Αρχικά τον έριξαν σ ένα λάκκο και προσπάθησαν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους χρησιμοποιώντας  ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο .Αφού δεν μπόρεσαν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους τον πούλησαν σε εμπόρους οι οποίοι με την σειρά τους τον πούλησαν στον αρχιμάγειρα του βασιλιά της Αιγύπτου τον Φαραώ Πετεφρή .
Ο Ιωσήφ δεν ενέδωσε στις ερωτικές επιθυμίες της συζύγου του Πετεφρή συκοφαντήθηκε από την ίδια και τέλος φυλακίστηκε από τον Φαραώ.Κάποτε ο Φαραώ είδε ένα παράξενο όνειρο και ζήτησε έναν διερμηνέα .

Ο Ιωσήφ ερμήνευσε ότι θα έλθουν στην χώρα επτά χρόνια ευφορίας και επτά ακαρπίας και λιμού .Ο Φαραώ ευχαριστημένος και ενθουσιασμένος από την σοφία του έδωσε αξιώματα στον Ιωσήφ.Ετσι ο Ιωσήφ διαχειρίστηκε άριστα την εξουσία και φρόντισε στα δύσκολα χρόνια του λιμού τον λαό του. Ομως ήρθαν έτσι τα πράγματα που τα αδέρφια του εμφανίστηκαν μπροστά του ζητώντας βοήθεια.Χωρίς να κρατάει κακία τους συγχώρεσε αμέσως και τους προσκάλεσε μόνιμα στην Αίγυπτο μαζί με τους γονείς του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ 1843 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΙΤΑΛΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΡΑΦΑΗΛΓράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή 


Η ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ από τα πιο γνωστά έργα του 

Ο Ιταλός ζωγράφος και αρχιτέκτονας της Αναγέννησης Ραφαήλ ή Ραφαέλο Σάντσιο  ήταν ένας από τους επιφανέστερους καλλιτέχνες της εποχής του του οποίου η φήμη και η αξία υπήρξαν αντίστοιχες του Μιχαήλ Αγγελου και Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Ο πατέρας του ήταν διακεκριμένος ζωγράφος ο οποίος συχνά προσέφερε τις υπηρεσίες του στην Αυλή του Δούκα ενώ έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης ως ποιητής και χρονικογράφος .Ηταν ο πρώτος δάσκαλός του ενώ ο δεύτερος κατα σειρά ήταν ο γνωστός Τζόρτζιο Βασάρι .

Οι δραστηριότητες του ξεκίνησαν περι το 1500 όπου ξεκίνησε να φιλοτεχνεί ένα ιερό , στη συνέχεια ανέλαβε τις πρώτες παραγγελίες έργων του για εκκλησίες στη Citta del Castello και στην Perugia.

 Τα πρώιμα έργα του χρονολογούνται στις αρχές του 16ου αιώνα και φιλοτεχνήθηκαν στην Περούτζια πριν εγκατασταθεί στην Φλωρεντία και πολύ αργότερα στην Ρώμη .Οι τοιχογραφίες στο Βατικανό είναι δικό του έργο. Ως αρχιτέκτων λειτούργησε με βάση τον Ντονάτο Μπραμάντε όπου μετά τον θάνατό του ανέλαβε την διεύθυνση των έργων στον Αγιο Πέτρο .
Σε γενικές γραμμές τα έργα του Ραφαήλ είναι γαλήνια , ήρεμα αλλά ταυτόχρονα αυστηρά και τρυφερά.

Φεύγοντας για Ρώμη και αναλαμβάνοντας να φιλοτεχνήσει τις αίθουσες στο Βατικανό. Ο Πάπας θαμπώνεται από την τέχνη του την οποία  θεωρεί αποκορύφωμα πολιτισμού με αρετές όπως η αναζήτηση της τελειότητας απο την κλασική φιλοσοφία και τη δυτική παράδοση. Τότε, εκλεκτοί λόγιοι, συγγραφείς και καρδινάλιοι τον χειροκροτούν!! Όλοι τον θαυμάζουν και όλοι θέλουν να έχουν έστω και ένα πίνακα του.ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ 1908  ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΗΜΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΧΕΡΜΠΕΡΤ ΦΟΝ ΚΑΡΑΓΙΑΝ 

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή 
Ο πασίγνωστος Κάραγιαν  διηύθυνε για 35 χρόνια την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου .

Ελληνικής καταγωγής από το Σάλτσμπουργκ ο προπάππους του Γέωργιος Ιωάννης Καραγιάννης γεννήθηκε στη Κοζάνη  κι  έφυγε για την Βιέννη το 1767 λόγω της τουρκοκρατίας .Κατέληξε να ζεί στο Κέμνιτς του τότε εκλεκτοράτου της Σαξωνίας .Ο γιός του Θεόδωρος εργάστηκε στην βιομηχανία υφασμάτων της Σαξωνίας ενώ τιμήθηκε από τον Φρειδερίκο - Αύγουστο τον Α' με την αποδοχή του στην τάξη των ευγενών .Από τότε λοιπόν υπάρχει το ''von'' στο όνομα της οικογένειας ενώ αργότερα το όνομα της οικογενειάς του έγινε αργότερα  Κάραγιαν .Στις 11 Ιουλίου μετά την μετοίκηση του στην Αυστρία , Ο φον Κάραγιαν πήρε και τον τίτλο του Ιππότη ο οποίος κληρονομήθηκε.

Από μουσικής απόψεως ο Κάραγιαν σπούδασε 10 χρόνια στο Mozarteum του Σάλτσμπουργκ .Το  1929 διήθυνε την ''Σαλώμη '' στο Festspielhaus του Σάλτσμπουργκ και από το 1929 - 1934 ήταν ο πρώτος Kapellmeister στο Ουλμ της Βάδης - Βυρτεμβέργης .Το επόμενο έτος στο Σάλτσμπουργκ διηύθυνε την Φιλαρμονική Ορχήστρα Βιέννης  κι από το 1934- 1941 ήταν διευθυντής στην όπερα του Ααχεν της Γερμανίας.Τον Μάρτιο του 1935 δόθηκε μια σημαντική ώθηση στην σταδιαδρομία του όταν διορίστηκε υποβάλλοντας αίτηση  για την ιδιότητα μέλους στο ναζιστικό κόμμα. Σημείωσε σημαντική επιτυχία με την δεύθυνση της όπερα ''Τριστάνος και Ιζόλδη '' του Βάγκνερ .Το 1946 ο Κάραγιαν έδωσε την πρώτη μεταπολεμική συναυλία του στη Βιέννη με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης αλλά του απαγορεύθηκε να διευθύνει περαιτέρω δραστηριότηες από τις ρωσικές αρχές λόγω του ναζιστικού παρελθόντος .
Τέλος ,  ήταν εμπνευστής του Πασχαλινού Φεστιβαλ του Σάλτσμπουργκ .
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟ 1884  ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ  

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή 

Ο Αγγελος Σικελιανός ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες ποιητές .Γεννημένος στην Λευκάδα , τέλειωσε το γυμνάσιο και γράφτηκε στην νομική σχολή της Αθήνας .Ενδιαφέρθηκε πολύ για την λογοτεχνία και μελέτησε Ομηρο , Πίνδαρο , Πλάτωνα , Αισχύλο κα ξένους .
Ο γάμος του με την Αμερικανίδα Eva Palmer αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην ζωή του. Παντρεύτηκαν στην Αμερική αλλά έμεναν στην Αθήνα όπου εκείνος ήρθε σ επαφή με όλους τους πνευματικούς ανθρώπους της εποχής .Δημοσίευσε τον ''Αλαφροίσκιωτο'' όπου έπαιξε σημαντικό ρόλο  στην ιστορία των ελληνικών γραμμάτων .Εξέδωσε πολλές ποητικές συλλογές και συνεργάστηκε με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά .

Η αρχαιοελληνική ατμόσφαιρα τον απασχόλησε παρα πολύ ενώ συνέλαβε την ιδέα να δημιουργηθεί στους Δελφούς ένας παγκόσμιος πυρήνας ικανός να συνθέσει τις αντιθέσεις των λαών .''Την δελφική ιδέα''.Ετσι εκτός από τις διαλέξεις που διοργανώνει και τις μελέτες που δημοσιεύει ,οργανώνει τις ''δελφικές εορτές''με αρχαίες παραστάσεις , του Προμηθέα Δεσμώτη και των Ικέτιδων .

Για όλες τις πρωτοβουλίες που πήρε σε σχέση με την Δελφική ιδέα το 1929 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε αργυρό μετάλλιο .Δυστυχώς όλα αυτά οδήγησαν σε οικονομική καταστροφή αλλά και στον χωρισμό του από την γυναίκα του η οποία γύρισε στην Αμερική .

Το 1946 εξέλεγη πρόεδρος στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών .
Εγραψε πολλά ποιήματα , πεξά κείμενα , τραγωδίες ενώ ήταν πέντε φορές υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας .Το έργο του διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο . ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ 1924 ΦΕΥΓΕΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ GIACOMO PUCCINI

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή

Σαν σήμερα φεύγει από την ζωή ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του ρεαλισμού και συνθέτης όπερας ο γνωστός σε όλους μας GIACOMO PUCCINI .Καταγόταν από οικογένεια μουσικών, ήταν επόμενο λοιπόν να συνεχίσει την παράδοση αυτή σπουδάζοντας σύνθεση και μουσικά όργανα στο Μιλάνο .Κατά τα  χρόνια των σπουδών του και σαν εργασία στην διατριβή του έγραψε το "capriccio sinfonica''.Οι δάσκαλοι του PONCHIELLI και RAZZINI ενυπωσιάστηκαν απο την δουλειά του η οποία δημοσιεύτηκε στο μουσικό περιοδικό LA PERSEVERANZA.'Ετσι άρχισε σιγά σιγά να καλλιεργεί την φήμη του ως μουσικός και να μπαίνει στους καλλιτεχνκούς κύκλους του Μιλάνου.

Τα έργα του είναι από τα γνωστότερα και πιο χιλιοερμηνευμένα σχέση με άλλα έργα όπερας  άλλων συνθετών .
 Oι όπερες BOHEME 
 , εμπνευσμένη από την εργένικη ζωή του στο Μιλάνο και βασισμένη στη μποέμικη ζωή που έκανε ο ίδιος ,
 TOSCA , ερμηνευμένη από την εκπληκτική σοπράνο Μαρίας Κάλλας
Μόλις παρακολούθησε το έργο για πρώτη φορά , ενθουσιάστηκε ,αποφάσισε να ζητήσει πνευματικά δικαιώματα και να το μετατρέψει σε όπερα και η γνωστή και αγαπημένη σε  όλους μας MADAME BUTTERFLY  η οποία έχει παιχτεί παρα πολλές φορές από την ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ . 
Η ιστορική όπερα έχει τεράστια σημασία για έναν ακόμα λόγο που είναι συνδεδεμένος με την Ελλάδα .Στις 25 Οκτωβρίου του 1940 κι ενώ οι Ιταλοί έχουν οριστικοποιήσει την ημερομηνία επίθεσης κατά της Ελλάδας στήνοντας επεισόδιο στην Αλβανία ,προσπαθούν να παραπλανήσουν παρουσιάζοντας την γνωστή όπερα του PUCCINI MADAME BUTTERFLY με επίτιμο καλεσμένο τον γιό του PUCCINI και την γυναίκα του . Η όπερα παρουσιάστηκε στο Βασιλικό Θέατρο της Αθήνας .Την πρόσκληση είχε προτείνει ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα Γκράτσι κατόπι εντολής του Μουσολίνι ως μια τελευταία ευκαιρία αναθέρμανσης των σχέσεων των δυο χωρών .
Αν και οι Ιταλοί έκαναν ότι μπορούσαν για να μην κινήσουν υποψίες ο Μεταξάς ήταν σίγουρος ότι η πρόσκληση του PUCCINI ήταν τακτική παραπλάνησης.Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους μας.

 25 Οκτωβρίου 1940. Οι Ιταλοί οριστικοποιούν την ημερομηνία επίθεσης κατά της Ελλάδας και στήνουν προβοκάτσια με μεθοριακό επεισόδιο στην Αλβανία. Στην Αθήνα προσπαθούν να παραπλανήσουν και παρουσιάζουν όπερα με καλεσμένο τον γιο του Πουτσίνι...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/25-oktovriou-1940-i-itali-oristikopioun-tin-imerominia-epithesis-kata-tis-elladas-ke-stinoun-provokatsia-me-methoriako-episodio-stin-alvania-stin-athina-prospathoun-na-paraplanisoun-ke-parousiazou/
25 Οκτωβρίου 1940. Οι Ιταλοί οριστικοποιούν την ημερομηνία επίθεσης κατά της Ελλάδας και στήνουν προβοκάτσια με μεθοριακό επεισόδιο στην Αλβανία. Στην Αθήνα προσπαθούν να παραπλανήσουν και παρουσιάζουν όπερα με καλεσμένο τον γιο του Πουτσίνι...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/25-oktovriou-1940-i-itali-oristikopioun-tin-imerominia-epithesis-kata-tis-elladas-ke-stinoun-provokatsia-me-methoriako-episodio-stin-alvania-stin-athina-prospathoun-na-paraplanisoun-ke-parousiazou/
25 Οκτωβρίου 1940. Οι Ιταλοί οριστικοποιούν την ημερομηνία επίθεσης κατά της Ελλάδας και στήνουν προβοκάτσια με μεθοριακό επεισόδιο στην Αλβανία. Στην Αθήνα προσπαθούν να παραπλανήσουν και παρουσιάζουν όπερα με καλεσμένο τον γιο του Πουτσίνι...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/25-oktovriou-1940-i-itali-oristikopioun-tin-imerominia-epithesis-kata-tis-elladas-ke-stinoun-provokatsia-me-methoriako-episodio-stin-alvania-stin-athina-prospathoun-na-paraplanisoun-ke-parousiazou/
25 Οκτωβρίου 1940. Οι Ιταλοί οριστικοποιούν την ημερομηνία επίθεσης κατά της Ελλάδας και στήνουν προβοκάτσια με μεθοριακό επεισόδιο στην Αλβανία. Στην Αθήνα προσπαθούν να παραπλανήσουν και παρουσιάζουν όπερα με καλεσμένο τον γιο του Πουτσί...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/25-oktovriou-1940-i-itali-oristikopioun-tin-imerominia-epithesis-kata-tis-elladas-ke-stinoun-provokatsia-me-methoriako-episodio-stin-alvania-stin-athina-prospathoun-na-paraplanisoun-ke-parousiazou/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ONLINE

ΩΡΑ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΣΧΟΛΙΟ Γ .ΚΟΝΤΟΝΗ

ΣΧΟΛΙΟ Γ .ΚΟΝΤΟΝΗ

Από κάθε μέρος του κόσμου...

Προβολές Σελίδας

RADIO KONTONIS

Επικοινωνία 94 FM

ONE TV

ΣΚΑΪ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Tillas

ASTHENOFORA 365

VALLEDI VILLAGE

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΤΑΛΑΚΟΣ

VODAFONE SHOP

VODAFONE SHOP

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Chryssi Akti