Ελλάδα 1969…

Στάδιο “Γ.Καραϊσκάκης” …( ένα χρόνο πριν είχε ανακαινιστεί…)
45.000 θεατές!
Πανευρωπαϊκοί Αγώνες στίβου…
Η πρώτη “ ζωντανή” μετάδοση του ΕΙΡ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας) που μόλις είχε προστεθεί λόγω τηλεόρασης και ένα Τ!..
Από ΕΙΡ…, είχε ονομασθεί ΕΙΡΤ…, (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης) και με τα σύγχρονα μηχανήματα που λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των αγώνων είχαν έρθει από την Γερμανία, την τότε Δυτική Γερμανία…
Το “Γ.Καραϊσκάκης” ήταν γεμάτο και αυτό ήταν κάτι το ξεχωριστό για την εποχή εκείνη! Η Ελλάδα είχε αρχίσει να …παίρνει την ανοδική της πορεία! Οι βιομηχανίες ήταν στην κορύφωσή τους και η ανεργία ήταν ελάχιστη! ( όχι όπως σήμερα που-δυστυχώς- έχει ξεπεράσει ακόμα και το 50%! Και το γράφω αυτό χωρίς υπερβολή! Δεν πιστεύω να νομίζει κάποιος ότι έχω άδικο! Δείξτε μου ένα σπίτι που να μην έχει τουλάχιστον έναν  άνεργο! Πολλές οικογένειες έχουν ακόμα και δυο ανέργους! Και ΟΛΑ αυτά χωρίς δόση υπερβολής! Υπάρχει αντίρρηση;) Και ο αθλητισμός είχε ανοδική πορεία ! Όχι μόνο στο ποδόσφαιρο που σιγά-σιγά “έμπαινε” στο κλαμπ των Ανωνύμων Εταιρειών…, αλλά στον κλασικό αθλητισμό, στον στίβο.
Ήταν λοιπόν, καλοκαίρι του 1969 και η Ελλάδα ύστερα από …  “πάλη”  με μεγάλες χώρες, καλέιτο να αποδείξει ότι δίκαια είχε αναλάβει τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Κλασικού Αθλητισμού. Το ΕΙΡ…, το ΕΙΡΤ είχε αναλάβει την προβολή αυτών των αγώνων, όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη!.. Εκατοντάδες οι ξένοι δημοσιογράφοι που είχαν έρθει εδώ, για να “ καλύψουν”-περιγράψουν τους αγώνες στις χώρες τους. Η ευθύνη της κρατικής Ραδιοτηλεόρασης ήταν… πελώρια! Και αυτό το ξέραμε ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι στο ΕΡΙ (ΕΙΡΤ μετέπειτα, όπως είπαμε…) και κάναμε υπερπροσπάθειες ώστε ΟΛΑ να είναι και να γίνουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Και εάν κρίνω από τα πολλά ευχαριστήρια τηλεγραφήματα που πήραμε από τις εκατοντάδες αποστολές τα είχαμε καταφέρει. Θυμαάμαι τον διευθυντή μας τον αείμνηστο Μιχάλη Γιαννακάκο, ο οποίος ακόμα και κατά την διάρκεια των αγώνων μας έδινε συμβουλές, για όσο, το δυνατόν, καλύτερη και αντικειμενική περιγραφή! Ο Μιχάλης Γιαννακάκος υπήρξε μεγάλος δάσκαλος για ΟΛΟΥΣ εμάς τους νεότερους. Μας έκανε μαθήματα ακόμα και κατά την διάρκεια της μετάδοσης! Έτσι καταφέρναμε και αποφεύγαμε τα πολλά λάθη, με αποτέλεσμα ΟΛΟΙ να ήταν ευχαριστημένοι! Δεν είχαμε λοιπόν το σημερινό φαινόμενο. Να μην καταλαβαίνουμε τι λέει ή τι θέλει να πει ο σπίκερ! Δεν λέγαμε ας πούμε , αυτό το… “σουτάρει στο…δοκάρι!”!!! Δεν ξέρω εάν ο ποδοσφαιριστής έσπασε με το..σουτ στη δοκό!!! Και ακόμα τότε, εμείς ΔΕΝ είχαμε όλες αυτές τις  “σύγχρονες ανέσεις” που χρησιμοποιούν οι συνάδελφοι μου σήμερα! Τότε μόνο, το  “Γ.Καραϊσκάκης” είχε κάπως υποφερτές αίθουσες-καμαράκια για μετάδοση.
Και αυτά έγιναν για τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες του 1969! ΟΛΑ …, ή καλύτερα σε ΟΛΑ τα άλλα γήπεδα κάναμε την περιγραφή από τον αγωνιστικό χώρο ή πάνω σε… πρόχειρες κατασκευές όπως είχαν γίνει στη “Λεωφόρο Αλεξάνδρας” ή στο “ Νίκος Γκούμας” στη Νέα Φιλαδέλφεια!... Τα πράγματα φυσικά και σωστά και έπρεπε να γίνει έτσι…, τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο! Οι συνθήκες είναι σαφώς καλύτερες! Δεν έχουν καμία σχέση με τις δικές μας 43…, 45 χρόνια πριν!... Παρ’όλα οι περιγραφές έχουν πάρει τον… κατήφορο δυστυχώς… Και το λέω αυτό, με μεγάλη πίκρα… Εμείς παρά τα πενιχρά μέσα, αφήσαμε ένα έργο σπουδαίο… Αφήσαμε παρακαταθήκες… Σήμερα ουδείς ενδιαφέρεται!... Αν όχι όλοι…, οι περισσότεροι κοιτάζουν ΜΟΝΟ την πάρτη τους!... Αυτή είναι η αλήθεια!..
Με τις φωτογραφίες που σας παρουσιάζω σήμερα… “γύρισα” το ρολόι του χρόνου μόλις 43… χρόνια πίσω!
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να θυμηθώ όλα όσα σας…περιέγραψα για το τότε … και το σήμερα! Στις φωτογραφίες βλέπετε:
1.       Ο Βασίλης Κοντοβαζαινίτης και ο Γιώργος Κοντονής  νέοι…, πολύ νέοι τότε και οι δύο περιγράφουν την έναρξη των Πανευρωπαϊκών Αγώνων στο στάδιο Γ.Καραϊσκάκης το 1969! Η έναρξη υπήρξε εντυπωσιακή για την εποχή εκείνη. Όρθιος πίσω από τους Β. Κοντοβαζαινίτη και Γ.Κοντονή ο ανταποκριτής του ΕΙΡ της Θεσσαλονίκης Πάνος Θεοδώνης.

2.       Είναι η στιγμή που ο Γ.Κοντονής και ο Βασίλης Κοντοβαζαινίτης, περιγράφουν τα 400μ μέτρα στα οποία συμμετείχε και ο Τζωρτζής! Ακριβώς οπίσω μας ο Πάνος Θεοδώνης, κρατάει σημειώσεις για την εκπομπή “ Τα χρονικά της ημέρας”!.. Είναι στιγμές που ποτέ δεν πρόκειται  να ξεχάσω… Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει την ιστορία!...   
  

Με άλλα περισσότερα στοιχεία, ιστορικά ντοκουμέντα θα συνεχίσουμε την ερχόμενη Δευτέρα και έχουμε πολλά να πούμε και ακόμα πιο πολλά να σας δείξουμε… Υπομονή και αναμονή ως την ερχόμενη Δευτέρα! Η ιστορία του ραδιοφώνου είναι μεγάλη… και έχει πολλές χιλιάδες σελίδες γραμμένες με χρυσά γράμματα.  

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου