Καλό ταξίδι φίλε…

Πέφτει σήμερα η αυλαία…
Πέφτουν –δυστυχώς –οι τίτλοι τέλους, στο σπουδαίο έργο, στο διεθνή κινηματογράφο του Θόδωρου Αγγελόπουλου…
Η Ελλάδα έχασε έναν άνθρωπο που είχε ως στόχο και σκοπό να την κάνει ΟΧΙ απλώς γνωστή, αλλά πασίγνωστη σε ΟΛΗ την οικουμένη!... Και τα είχε καταφέρει! Το όνομά του «άνοιγε» πόρτες παντού! Ουδείς μπορούσε να του αρνηθεί! Ο  λόγος του ήταν συμβόλαιο! Οι «αντίπαλοι»του, έβγαζαν το καπέλο τους και έκαναν υπόκλιση σεβασμού  και αγάπης! Γιατί ο Θόδωρος Αγγελόπουλος , ο THEO για ΟΛΟΥΣ , χωρίς να το έχει – είχε ζητήσει, το είχε επιβάλει! Βουβή η Ευρώπη έμαθε το θλιβερό μαντάτο!...
«Η Ελλάδα (από τη Τρίτη 24 Ιανουαρίου του 2012) είναι πιο φτωχή! Έγινε φτωχότερη και στη πολιτική αλλά πολύ περισσότερο στον πολιτισμό! Στο κομμάτι αυτό , στο οποίο ο αείμνηστος σκηνοθέτης διέπρεψε , παίρνοντας τον «χρυσό φοίνικα», αλλά και πολλές άλλες διακρίσεις»! Και έχει δίκιο ο καλός μου φίλος, ο αδερφικός μου  φίλος ο γνωστός ηθοποιός, ο Κώστας Πρέκας, λέγοντας ΟΛΑ αυτά, για τον πολυβραβευμένο μας σκηνοθέτη !
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλο , που τόσο άδικα έφυγε από κοντά μας ύστερα από άνιση μάχη που έδωσε ολίγων μόλις ωρών χτυπημένος σε όλο του το σώμα παντού από το τροχαίο, το βράδυ της περασμένης Τρίτης στους κακούς (ΔΕΝ φωτίζονται! Είναι επικίνδυνοι!) δρόμους , εκεί στο Κερατσίνι «γύριζε» τη τελευταία του ταινία! Τίτλος «Η άλλη θάλασσα»! Με τη ταινία του αυτή, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ήθελε να παρουσιάσει τη σημερινή κατάντια της Ελλάδος του μνημονίου! Την Ελλάδα της φτώχειας! Την Ελλάδα της ξεφτίλας ! Δεν πρόλαβε όμως να τελειώσει τα «γυρίσματα» που είχαν ξεκινήσει πριν τρείς εβδομάδες!! Κάπου εκεί …παραμόνευε ο θάνατος!!
Ουδείς από τους ηθοποιούς, τους συνεργάτες του και το λαό, δεν πίστευε στα… αυτιά του! ‘’Μα είναι δυνατό ;’’  Έλεγαν και ζητούσαν να μάθουν λεπτομέρειες! ’’ Θα το ξεπεράσει …’’  τόνιζαν άλλοι…’’  Είναι παλικάρι! ’’ Ξέρει από δύσκολα … θα βγει νικητής ! ’’  φώναζαν ΟΛΟΙ .. ‘’Θα κερδίσει και αυτή τη φορά ο THEO…’’ είπε  ένας απόν τους πιστούς συνεργάτες του! Όμως  λίγο πριν από τα μεσάνυχτα  της Τρίτης προς τη Τετάρτη,  η είδηση… έσκασε σαν μια βόμβα 1000 μεγατόνων! ’’  Είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσω ότι ο μεγάλος  Έλληνας  του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο μεγάλος Έλληνας ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος δεν είναι πια μαζί μας! Έφυγε …» έλεγε στο ιατρικό ανακοινωθέν, ο διευθυντής  της κλινικής του «Μετροπόλιταν», όπου είχε μεταφερθεί με 45 λεπτά  καθυστέρηση (άργησε το νοσοκομειακό!...) ο διάσημος σκηνοθέτης και τα μάτια ΟΛΩΝ γέμισαν δάκρυα ! Ενώ ένα «γιατί …»κυριαρχούσε από ΟΛΟΥΣ που ΔΕΝ ήθελαν να το πιστέψουν! ’’ Δεν μπορεί… Δεν είναι  αλήθεια… Κάποιο λάθος έχει γίνει…Ο THEO …, να όπου ναναι θα φανεί…’’ μονολογούσαν και τα μάτια τους έτρεχαν σαν… βρύσες !...
«Οι ταινίες μου είναι τρόπος  αναπνοής …» Είχε δηλώσει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος… Και έτσι είναι… ΟΛΕΣ οι ταινίες του έδωσαν… και δίνουν ακόμα ζωή! Είναι βγαλμένες από τα.. σπλάχνα του Έλληνα! Βέβαια αν όχι όλες οι πιο πολλές είναι αυτοβιογραφικές (έτσι λένε οι ειδικοί …,οι γνωρίζοντες  καλύτερα από εμένα τα καλλιτεχνικά …) με … εσωτερική  ή εξωτερική! ’’ Η ιστορία της οικογένειας μου, είναι ένα καλό δείγμα της ιστορίας της Ελλάδος  από το ’40 και μετά…’’τόνισε σε συνέντευξη του στο CNN,  ο διάσημος σκηνοθέτης μας!..
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, που σήμερα Παρασκευή 27 Ιανουαρίου του 2012 στις 4 το απόγευμα από το Α’Νεκροταφείο, «αρχίζει τα… γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας με πρωταγωνιστή τον ίδιο… είχε πει κάποτε «Αργά ή γρήγορα, επειδή μεγαλώνουμε ερχόμαστε αντιμέτωποι με την  ιδέα του θανάτου. Αυτή η  έννοια του ορίου, του τέλους ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο, μπαίνει  σαν θέμα των συνόρων με την ευρύτερη έννοια , όχι μόνο τη γεωγραφική αλλά και της ζωής και του θανάτου….’’! Η Ελλάδα σήμερα πενθεί! Αποχαιρετά έναν μεγάλο πατριώτη τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, με κλάματα και χειροκροτήματα!  
Καλό ταξίδι φίλε …
 

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου