Και αυτήν την ηλιόλουστη Ανοιξιάτικη μέρα, η Ελλάδα, παρά τα «χίλια όσα» οικονομικά προβλήματα της, πανηγυρίζει την Εθνική επέτειο της Επανάστασης του 1821. Ο φετινός εορτασμός παίρνει «ιδιαίτερη μορφή», με δεδομένα ΟΛΑ όσα έχουν προηγηθεί! Οι Έλληνες ΔΕΝ ξεχνούν… και στις δύσκολες στιγμές «Ενωμένοι ως εις άνθρωπος» (παρά τις όποιες διαφορές )αντιμετωπίζουν τις δυσάρεστες εως και τραγικές καταστάσεις και «βγαίνουν» νικητές!!!

«Καλύτερα μιας ώρας
Ελεύθερη Ζωή
Παρά 40 χρόνια σκλαβιά
και φυλακή»

 Το σάλπισμα του Ρήγα που «ηλέκτρισε και ξεσήκωσε», σε ένα γενικό συναγερμό το σκλαβωμένο έθνος και τους αθάνατους ήρωες του ’21, έχει δημιουργήσει και σε ΟΛΟΥΣ εμάς την ίδια «έπαρση του ξεσηκωμού και της ελευθερίας …»!!

«Τετρακόσια τόσα χρόνια
λιώναμε στην καταφρόνια
και ανάστασης ημέρα
οι ραγιάδες καρτερούσαν
λεύτερη να δουν μητέρα
σαν και πρώτα λαχταρούσαν»

 Πολλές γενιές Ελλήνων γεννήθηκαν και πέθαναν με το όνειρο της λευτεριάς. Μια λευτεριά που κατακτήθηκε και κατακτιέται μόνο με αγώνες και θυσίες!.. «Όπως τότε, έτσι και σήμερα λοιπόν»!..

 Η 25η Μαρτίου ήταν η φλόγα που άναψε μια «τεράστια πυρκαγιά», η οποία φώτισε με το «μεγάλο φως». Όχι μόνο το υπόδουλο Γένος των Ελλήνων-αλλά και όλους τους υπόδουλους λαούς! Μακάρι αυτό το «μέγα φως» να γίνει και δικός μας «οδηγός», για «καλύτερες ημέρες…»!!!

 Με την ευκαιρία της σημερινής εθνικής γιορτής, «ανατρέξαμε στην ιστορία» και σας «αποκαλύπτουμε», από «πότε καθιερώθηκε επίσημα ως εθνική γιορτή» και «πότε πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός της 25ης Μαρτίου, με …….και ξεφαντώματα στην Αθήνα του 1938»! Μερικοί, όπως γράφει ο ιστορικός της εποχής εκείνης, ίσως νομίζουν ότι αμέσως μετά την επανάσταση του 1821, άρχισε να γιορτάζεται η 25η Μαρτίου, σαν εθνική γιορτή και αυτό επειδή η Επανάσταση κηρύχθηκε την ημέρα αυτή! «Η Επίσημη έναρξη έγινε στις 25 Μαρτίου 1821 από τον Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό, ο οποίος ύψωσε σαν σύμβολο του αγώνα, το λάβαρο της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα »…Ωστόσο η 25η Μαρτίου «δεν καθιερώθηκε αμέσως ως εθνική εορτή…χρειάστηκε να περάσουν, έως ότου ορισθεί επίσημα Εθνική Εορτή δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια»!!! Έτσι «ο πρώτος Επίσημος  Εορτασμός  έγινε στην Αθήνα το 1838!.. Ακριβώς 174 χρόνια πριν…

Η σχετική πρόταση  έγινε στον τότε Βασιλιά Όθωνα από την «γραμματεία των Εκκλησιαστικών και της Δημόσιας Εκπαιδεύσεως» (κάτι σαν το Υπουργείο Παιδείας…, ας πούμε) και το Βασιλικό Διάταγμα δημοσιεύτηκε στην «εφημερίδα της Κυβερνήσεως», ακριβώς δέκα ημέρες, πριν από την γιορτή του Ευαγγελισμού. Το Βασιλικό Διάταγμα έχει ως εξής:  


Μόλις λοιπόν εξεδόθη το Βασιλικό Διάταγμα, η Αθήνα, άρχισε να «ετοιμάζεται» για τον πρώτο εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821. «…Οι Αθηναίοι άρχισαν να προετοιμάζονται για να γιορταστή με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα…» .Έγραψε ο επιφανής ιστορικός της Εποχής Τρύφων Ευαγγελίδης. Η πρώτη δοξολογία έγινε στις 10 το πρωί, χαρακτηριστικά ο ιστορικός γράφει:
Στις 8 π.μ., η ένοπλη φρουρά της Αθήνας παρετάχθη στους δρόμους απ’ όπου θα περνούσαν ο βασιλεύς και η βασίλισσα για να πάνε στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, όπου θα εγίνετο η τελετή.

Η Αγία Ειρήνη ήταν τότε, ο Μητροπολιτικός Ναός, όπου γινόντουσαν όλες οι επίσημες τελετές και δοξολογίες, γιατί η Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – η σημερινή Μητρόπολη – δεν είχε ακόμη αρχίσει να χτίζεται. Εκεί, λοιπόν, στην Αγία Ειρήνη, γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Εθνική Εορτή. Στις 9π.μ, περίπου, ο Όθων και η Αμαλία, ντυμένοι με ελληνικές ενδυμασίες, έφθασαν στη Μητρόπολη, ανάμεσα σε ζητωκραυγές. Πρίν από τους Βασιλείς είχαν συγκεντρωθεί εκεί οι Υπουργοί, όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, η Δημοτική Αρχή της πόλεως, οι Συντεχνίες με τις σημαίες τους.

Εκτός από τους επισήμους, ήσαν εκεί και πολλοί από τους αγωνιστές της Επαναστάσεως. Ο Κολοκοτρώνης, ο Κανάρης, ο Μακρυγιάννης, ο Κουντουριώτης, ο Κριεζής και άλλοι.   
Εκείνο, πάντως που έκανε μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο κόσμος που συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει τις Εκδηλώσεις του πρώτου εορτασμού της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ήταν από ΟΛΑ τα χωριά της Αθήνας!!! Να πούμε πως στα χωριά, άργησε να καθιερωθεί ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου.  Ήταν ΟΛΟΙ εκεί γράφει ο ιστορικός, ο οποίος αναφέρει ακόμα: «Στην επίσημη αυτή πρώτη γιορτή παρευρέθησαν και οι αντιπρέσβεις όλων των κρατών, εκτός από της Ρωσίας , της Αυστρίας και της Βαυαρίας. Οι δυο πρώτοι (Ρωσίας και Αυστρίας) ήταν γνωστό ότι ΔΕΝ συμπαθούσαν τον Όθωνα, ενώ ο της Βαυαρίας ΔΕΝ είχε καμία δικαιολογία…»!!!

 Στην Αγία Ειρήνη με Επικεφαλής τον Μητροπολίτη, έγινε η δοξολογία, με το τέλος της οποίας ρίχτηκαν πάλι άλλες Είκοσι-μία κανονιές!!! Συνολικά εξήντα τρείς κανονιές εχαιρέτησαν την Εορτή! Είναι γεγονός  ότι ο εορτασμός δεν περιορίστηκε μόνο στην Δοξολογία και στην παρέλαση. Ο λαός γιόρτασε και διασκέδασε όλη την ημέρα με χορούς και τραγούδια «πίνοντας στα καπηλειά…»!!!

Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα, στην Αθήνα, γιόρτασε την πρώτη Επίσημη επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821… Ο λαός μας, τηρώντας όλες τις παραδόσεις θα πανηγυρίσει και σήμερα με ΟΛΕΣ τις Τιμές, την μεγάλη γιορτή της 25ης Μαρτίου. «Όπως τότε και σήμερα λοιπόν…»!

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου