…Να τους δείξουμε κόκκινη κάρτα!!!

Παρακολουθούσα από την τηλεόραση (φοβήθηκα να πάω στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας!!! Φοβήθηκα τα επεισόδια…) το μεγάλο ντέρμπυ…, «Ελ κλάσικο», όπως το λένε, μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, ενώ παράλληλα άκουγα την περιγραφή από το ραδιόφωνο! Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι όχι μόνο αγαπώ, αλλά λατρεύω το ραδιόφωνο! Και να σας υπενθυμίσω πως είμαι από τους πρώτους, που έκανα, «ζωντανή» ραδιοφωνική εκπομπή, τότε (πριν από περίπου 50 χρόνια!

Για την ακρίβεια πριν από 46 χρόνια!!!) από τους ραδιοθαλάμους του ΕΙΡ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Ήταν ακόμα Ίδρυμα και όχι Ανώνυμη Εταιρεία, όπως είναι εδώ και κάποιες δεκαετίες !!!) στο Ζάππειο! Ωραίο! Πολύ ωραίο το Ζαππειάκι… Εκεί είναι γραμμένη η χρυσή ιστορία του Ελληνικού Ραδιοφώνου!!!( Έχω γράψει πιο παλιά…και θα γράψω και στη συνέχεια, τη; Ιστορικής αναδρομής που κάνω, ακόμα περισσότερα…) Ένα ραδιόφωνο που άμα το «γουστάρεις», δεν το αλλάζεςι με ΤΙΠΟΤΑ!


Όσο λοιπόν άκουγα την μετάδοση…, πιο σωστά την «αναμετάδοση του αγώνα», από το μυαλό μου, «πέρασαν σαν μια κινηματογραφική ταινία» ΟΛΑ όσα «ζούσαμε» Εμείς τον παλιό εκείνο τον καιρό, όταν κάναμε την περιγραφή ενός τέτοιου αγώνα! Τότε βλέπετε ΔΕΝ υπήρχε η τηλεόραση (ήρθε αργότερα…) και έπρεπε με το «σπικάρισμα» μας να δώσουμε στον ακροατή, να καταλάβει ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια!

Και πιστεύω ότι τα καταφέρναμε, αν όχι πάντοτε στο άριστα (πολλές φορές το «πιάναμε και το 10») αλλά στο πολύ καλά, κάτι που ΟΛΟΙ ακόμα και σήμερα το παραδέχονται!

Η προσπάθεια μας ήταν να μην «ξεφύγουμε από τη δεοντολογία…} και να είμαστε πάντοτε «κοντά στις φάσεις…»! Και κατά γενική ομολογία το καταφέρναμε κατά ιδανικόν τρόπο!!!


Με αυτές τις «σκέψεις» του τότε και προσπαθώντας φυσικά να μην «χάσω καμία φάση του αγώνα», ακούγοντας από το ραδιόφωνο το παιχνίδι των «αιωνίων» (Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός ή Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ) κόντεψα να… «χάσω τα μαλλιά μου»! Και εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι το έχουν …«υποτιμήσει το ραδιόφωνο», ακόμα και οι ίδιοι οι… «σπόρ κάστερ» (ΔΕΝ μου αρέσει αυτή η λέξη…), οι ίδιοι οι αθλητικοί συντάκτες, που κάνουν την περιγραφή!!!

Και το υπογραμμίζω αυτό, γιατί ΔΕΝ εξηγούνται  αλλιώς όλα αυτά, «τα… μαργαριτάρια που… ξεστομίζουν»!!..


-Μπααα…(είπα..)

-Δεν μπορεί…Λάθος θα κάνω…(φώναζα!)

Και όμως ΔΕΝ είχα…«πέσει έξω»! Η…«βελόνα» του ραδιοφώνου ήταν …καρφωμένη στο σταθμό που πριν από πολλά χρόνια  με τις οδηγίες του Γιώργου Τζαβέλλα φτιάξαμε! Και από ΕΡΑ 4 , την «βαπτίσαμε» ΕΡΑ ΣΠΟΡ! Ο σκοπός μας ήταν ένας! Να κάνουμε «το πρώτο και καλύτερο αθλητικό ραδιόφωνο στην Ελλάδα»! Τον πρώτο καιρό…, τα πρώτα χρόνια, αν κρίνω από τις ακροαματικότητες  (ιδιαίτερα τις Κυριακές) που έφθασαν κάποιες φορές και στο 100%(!) το είχαμε αυτό (το καλύτερο αθλητικό ραδιόφωνο να κάνουμε…) καταφέρει! Κάτι όμως… «μεσολάβησε» και σήμερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει!.. Η περιγραφή που γίνεται από τους συναδέλφους (πολλές φορές στην περιγραφή είναι δυο ή ακόμα και τρείς!...) είναι μάλλον «ακαταλαβίστικη»! Είναι χωρίς…«νόημα»! Είναι χωρίς… «παλμό»! Και φυσικά…«χωρίς φάσεις»!! Είναι το… κάτι άλλο! Κάτι διαφορετικό! Είναι κάτι σαν…«αθλητική απογευματινή εκπομπή» με ΟΛΑ τα…άλλα(!), εκτός από την πραγματική περιγραφή!!! Ουδείς από τους ακροατές καταλαβαίνει τι ακριβώς…, τι συμβαίνει στο παιχνίδι! ΟΛΟΙ προσπαθούν να καταλάβουν (όσοι ΔΕΝ παρακολουθούν…, ΔΕΝ βλέπουν και τηλεόραση!..) τι γίνεται! Που… βρισκόμαστε! Ποιοι…«παίζουν»! Και το πιο σπουδαίο. Οι συνάδελφοι ΔΕΝ λένε σε ποιο λεπτό του αγώνα είμαστε…μα ούτε και το σκορ!!! Το 0-0! Ή το 0-1! Ή το 1-1! Ή οποιοδήποτε άλλο σκορ, ΔΕΝ μπορείς να το πληροφορηθείς (γιατί ΔΕΝ το αναφέρουν τακτικά!!!), εάν έτυχε και οι άνοιξες εκείνη τη στιγμή ή λίγο πριν το ραδιόφωνο!!...Και ΔΕΝ είναι μόνο αυτά…, τα οποία «σημείωσα» από την χθεσινή μετάδοση!! Είναι πολλά! Τόσα που θα χρειαζόταν πολλές-πολλές, εκατοντάδες σελίδες, για να τα γράψω!!!


«Τι πρέπει να γίνει;», με ρώτησε ένας συνάδελφος, πολιτικός συντάκτης, καταξιωμένος δημοσιογράφος που ΔΕΝ βλέπει τηλεόραση, αλλά ακούσει ΜΟΝΟ ραδιόφωνο!!! «Φροντιστήριο…» του είπα, απαντώντας χωρίς πολλές-πολλές κουβέντες, απαντώντας στο ερώτημά του! «Φροντιστήριο»! Και μάλιστα τα…«μαθήματα» έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από χθες! Διαφορετικά τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο! Θα πρέπει να ακούσουν ΟΛΟΙ αυτοί κάποια παλαιά περιγραφή (όχι δική μου ή κάποιου άλλου συναδέλφου παλαιού…) από τους «μεγάλους δασκάλους του είδους» και δικούς μου δασκάλους! Από τον αείμνηστο «πρωτομάστορα των ‘σπικαρισμάτων’-περιγραφών ποδοσφαιρικών αγώνων» το Νίκο Φώσκολο!

Δόξα το Θεό, το αρχείο της ΕΡΤ ΑΕ (περιλαμβάνει και την ΕΡΑ, φυσικά…) διαθέτει τα πάντα! «Είμαστε ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ…» Δεν είναι δύσκολο! Δεν υπάρχει δεν μπορεί να γίνει! Υπάρχει θέλωΔεν θέλω, όπως έχω «γράψει» πολλές φορές!

Τα μαθήματα…, τα σεμινάρια αυτά μόνο καλό θα κάνουν! Θα πρέπει δε να τα παρακολουθήσουν και οι συντονιστές! Γιατί και αυτοί έχουν μεγάλη ευθύνη! Διαφορετικά σε όλους θα πρέπει εμείς…, οι ακροατές να δείχνουμε ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ!!!

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου