Π Ρ Ω Τ Ο Μ Α Γ Ι Α !

• Ετήσια λαϊκή γιορτή...
• Οι εορτές του Μαίου!
• Η εργατική Πρωτομαγιά...

           Ειναι γεγονός πως στα τέλη του 19 αιώνα η Πρωτομαγιά συνδέθηκε και με τους αγωνες των εργατών...
           Βεβαια τήν Πρωτομαγιά γιορτάζουμε την άνοιξη! Και την γιορτάζουμε στους αγρούς και στους κάμπους... Γιορτάζουμε τα λουλούδια! Γιορτάζουμε με τραγούδια διατηρώντας τα ήθη και τα έθιμα!
           "Οι εορτές του Μαίου εχουν πανάρχαια καταγωγή και σχετίζονται με τόν κύκλο των εποχών και τήν αναγέννηση της φύσης...", γράφουν οι ιστορικοί, τονίζοντας οτι οι εορτές αυτές ειναι απο τις σημαντικότερες του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού! Συχνά δε, συνδέονται με θρησκευτικές εορτές!
           Στήν Ελλάδα τήν παραμονή, τήν τελευταία ημέρα του Απριλίου και το πρωί της Πρωτομαγιάς, "πολλές εύθυμες συντροφιές απο νέους (τους ονομάζουν Μάηδες) συνήθιζαν να πηγαίνουν στά δάση, οπου έκοβαν ενα δέντρο η εναν κλώνο (ο Μάης η, το μαγιόξυλο!) τα οποια περιέφεραν απο σπιτι σε σπίτι τραγουδώντας εύθυμα τραγούδια που υμνούσαν την Ανοιξη", γράφουν οι ιστορικοί της εποχής!
           Το 1889 απο το Διεθνές Συνέδριο του Παρισιού, καθιερώθηκε η 1 Μαίου ως διεθνής εργατική γιορτή, σε ανάμνηση της απεργίας των εργατών στήν Αμερική! Εδω, στίς ΗΠΑ την 1 Μαιου του 1886 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των εργατών! Κεντρικό τους σύνθημα ηταν. "8 ώρες εργασία. 8 ώρες ανάπαυση. 8 ώρες ύπνος"! Η συγκέντρωση ειχε αιματηρή κατάληξη, καθώς εκατοντάδες απεργοί σκοτώθηκαν στίς συμπλοκές με την αστυνομία που ακολουθούσαν...
        Στήν Ελλάδα για πρώτη φορα γιορτάστηκε το 1894! Η πρώτη εκδήλωση εγινε στούς στύλους του Ολυμπίου Διός, με διοργανωτή τον Κεντρικό Σοσιαλιστικό Σύλλογο. Στόν πρωτο εορτασμό, που εγινε τόν επόμενο χρόνο στο Παναθηναϊκό Στάδιο, πρώτος ομιλητής ηταν ο δημοσιογράφος Πλάτωνας Δρακούλης. Στήν συνέχεια μίλησε ο σοσιαλιστής ηγέτης Σταύρος Καλλέργης.
           Απο τοτε και στήν χώρα μας, η Πρωτομαγιά θεωρείται και ειναι "ημέρα θεσμοθετημένης απεργίας"!
        Χρόνια Πολλά
                                                                    Γιώργος Κοντονής
           





0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου