Η ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ BELLINI ΣΤΑ VILLAGE CINEMAS



H NORMA TOY VINCENZO BELLINI ΣΤΑ VILLAGE CINEMAS

H NORMA ΤΟΥ ROYAL OPERA HOUSE προβάλλεται την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου και την Τρίτη 8 Νοεμβρίου στις 20.45 στα VILLAGE CINEMAS στο MALL .
H αριστουργηματική όπερα του BELLINI , είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της ιταλικής όπερας του belcanto . Το ιταλικό belcanto είναι τεχνική που κυριάρχησε τον 18ο αιώνα και δίνει βαρύτητα τόσο στην ομορφιά του ήχου όσο και στην ερμηνευτική ικανότητα .Την εποχή του  Handel οι τραγουδιστές του belcanto ήταν πολύ δημοφιλείς και η φήμη τους ξεπερνούσε τον συνθέτη .


 Η φημισμένη όπερα του BELLINI πρωτοπαρουσιάστηκε στην Σκάλα του Μιλάνου το 1831 . Ο
BELLINI  αντιπροσωπεύει τον ρομαντισμό και την φυσικότητα της μουσικής σύνθεσης. Γεννήθηκε στην Κατάνια της Σικελίας  όπου υπάρχει ο ανδριάντας του ενώ σπούδασε μουσική στο ωδείο της Νάπολης κάτω από την καθοδήγηση του Νικολό Τσιγκαρέλι ο οποίος του είπε ότι πρέπει να συνθέτει ακολουθώντας τους χτύπους της καρδιάς του αλλιώς θα παραμείνει ένας απλός οργανίστας .Ο ΠΕΙΡΑΤΗΣ , Η ΞΕΝΗ , Η ΖΑΙΡΑ είναι μόνο μερικές από τις όπερες που πρόλαβε να συνθέσει με τεράστια επιτυχία διότι πέθανε νεότατος , μόλις 34 ετών .




 Η άρια Casta diva (Αγνή θεά) από τη Νόρμα του Μπελλίνι, έχει ταυτιστεί με τη φωνή της Κάλλας και είναι σχεδόν αδύνατον να την ακούσει κανείς από κάποια άλλη ερμηνεύτρια χωρίς να παραξενευτεί.Η προσευχή της παραστρατημένης πρωθιέρειας Νόρμα στην Αγνή Θεά (Casta Diva).


 

Η υπόθεση της  NORMA έχει ως εξής: Το έργο διαδραματίζεται στον 1ο π.χ αιώνα και αναφέρεται στην κατοχή τών Γαλατών απο τούς Ρωμαίους. Η Norma είναι ιέρεια στο Ιερό Δάσος τών Γαλατών. Έχει παραβεί τούς ιερούς της όρκους και έχει συνάψει δεσμό με τον Pollione τον Ρωμαίο διοικητή τών Γαλατών ,έχοντας αποκτήσει 2 παιδιά μαζί του.
Οι Γαλάτες ,και ο πατέρας της Οroveso την περιμένουν ,όταν ανατείλλει το φεγγάρι ,να έρθει στο Ιερό Δάσος και να κηρύξει την επανάσταση εναντίον τών Ρωμαίων. Η Norma είναι αντίθετη με την επανάσταση γιατί πιστεύει ότι η Ρωμη θά πέσει απο εσωτερικά αίτια.
Κάποια στιγμή η Αdalgisa (πιστή ακόλουθος τής Νορμα) εξομολογείται στην Norma τήν αγάπη της για κάποιον και όταν η Νορμα βλέπει τον Pollione να μπαίνει στο ιερό και αντιλαμβάνεται ότι είναι ερωτευμένος με την ακόλουθό της γίνεται έξαλλη από θυμό και ζήλια, και για λίγο σκέπτεται να σκοτώσει τα παιδιά της. Η Adalgisa της ορκίζεται ότι δεν θα την αφήσει ποτέ, και της ζητά να την αφήσει να φύγει μαζί του στην Ρώμη για να τον πείσει να επιστρέψει στην ιέρεια .Όταν αποτυγχάνει στην αποστολή της και μάλιστα ο Pollione της ξαναεξομολογείται τον έρωτά του, η Norma καλεί το ιερό συμβούλιο τών Γαλατών για να κηρύξει τον πόλεμο στους Ρωμαίους. Ταυτόχρονα ο Pollione συλλαμβάνεται να έχει πατήσει στο ιερό τών Γαλατών ,πράξη πού θεωρείται βλάσφημη και τιμωρείται με θάνατο. Η Norma ,εξακολουθεί να τον αγαπά και προσπαθεί να τον σώσει βάζοντας τον να της ορκιστεί ότι θα γυρίσει  μόνος στην Ρωμη. Αυτός αρνείται και τότε η Norma μπροστά σε όλους ομολογεί την παραβίαση τών όρκων της και την αγάπη της πρός αυτόν.Ο Pollione μετανοιώνει και της ζητά συγχώρεση ,και τελικά καίγονται και οι δύο μαζί στήν ιερή και εξαγνιστική πυρά.

                                                                                          


Καλή ακρόαση


Λέμυ Γ.Κοντονή



0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου