ΠΕΘΑΙΝΕΙ Η ΙΔΙΟΦΥΪ́Α ΤΗΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΟΥΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1791
Σχόλιο Λέμυ Γ. Κοντονή
Πεθαίνει στη Βιέννησε ηλικία 35 ετών  ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες της κλασσικής μουσικής WOLFGANG AMADEUS MOZART. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για τον θάνατό του χωρίς ποτέ να επιβεβαιωθεί καμμιά .Ο Μότσαρτ υπέφερε από ασθένειες όπως ευλογιά, τύφο,αμυγδαλίτιδα και λοιμώξεις του αναπνευστικού .Υπάρχει όμως και η πιο πρόσφατη άποψη ότι πέθανε από έλλειψη βιταμίνης D, της βιταμίνης του ήλιου επειδή το μισό χρόνο ζούσε στο σκοτεινό του σπίτι .Η θεωρία ότι θάφτηκε σε ομαδικό τάφο είναι αναληθής .




Ηταν το έβδομο παιδί της οικογενείας Μότσαρτ .Ο πατέρας του ήταν συνθέτης στην αυλή του πρίγκηπα .Εκείνη την εποχή το να δουλεύεις στην αυλή του πρίγκηπα και μάλιστα σε μια αυστηρά καθολική  πόλη όπως  το Σάλτσμπουργκ ήταν πολυ σημαντικό και προσοδοφόρο . Ο πατέρας του ήταν άνθρωπος του Θεού κάτι που επηρέασε τον Μότσαρτ .Λόγω των μουσικών καταβολών του ξεκίνησε απο πολυ νωρίς να συνθέτει.και μάλιστα άψογα .Ο πατέρας του αναγνώρισε  νωρίς το ταλέντο του και τον ενθάρρυνε θετικά, έτσι έγινε ο μάνατζερ του . Από την ηλικία των 3 έπαιζε πιάνο και στην στα τέσσερα πια συνέθεσε το πρώτο κονσέρτο.Στα 6 το πρώτο του μινουέτο .Σιγά σιγά και με τη βοήθεια του πατέρα του έφυγε από το Σάλτσμπουργκ και μετακόμισε στην Βιέννη όπου έγινε αποδεκτός από την Αυτοκρατορική Αυλή.


Ο Μότσαρτ θεωρείται πολύπλευρος καλλτέχνης καθώς με την δουλειά του έχει καλύψει όλα τα είδη.Συνέθεσε 600 έργα ,συμφωνία , όπερα , κονσέρτο , μουσική δωματίου , κουαρτέτο , κονσέρτο εγχόρδων καθώς σονάτα για πιάνο .Ομως έγραψε και θρησκευτική μουσική , θείες λειτουργίες καθώς ψυχαγωγικά κομμάτια και σερενάτες .
Οι όπερες ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΥΛΟΣ , COSI FAN TUTTE , ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΤΟΥ ΦΙΓΚΑΡΟ καi DON GIOVANNI είναι οι πιο δημοφιλείς.
Τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του  είναι κα τα πιο επιτυχημένα οικονομικά και καλλιτεχνικά.Παρ όλα αυτά πέθανε καταχρεωμένος .
Ο Μότσαρτ αρρώστησε βαριά στις 20 Νοεμβρίου του 1791. Πέθανε 10 μέρες μετά, στις 5 Δεκεμβρίου. Ήταν μόλις 35 ετών. Η Κονστάντζα ήταν δίπλα του έως την τελευταία στιγμή....

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-erotikes-peripetis-tou-motsart-ke-o-gamos-me-tin-adelfi-tis-proin-agapimenis-tou/

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου