ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1911 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή

Γεννήθηκε ο μεγάλος ποιητής, στιχουργός , αρθρογράφος , μεταφραστής και λογοτέχνης Νίκος Γκάτσος. Εζησε μέχρι τα 18 του στη Τρίπολη όπου και μετακόμισε στην Αθήνα με την οικογένειά του ως πρωτοετής στη φιλοσοφική σχολή Αθηνών .Μελετώντας ήδη Παλαμά και Σολωμό αλλά και ξένες γλώσσες αγγλικά και γαλλικά με την μέθοδο της αυτοδιδασκαλίας , άρχισε αμέσως να γράφει ποιήματα και στίχους τα οποία δημοσιεύονται στα λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής .Η γνωριμία του με τον Οδυσσέα Ελύτη ήταν καθοριστική για την πορεία του αλλά και για την ένταξη του στο κύκλο των υπερεαλιστών .

Η ''ΑΜΟΡΓΟΣ'' είναι το ποιίημα που τον καθιέρωσε και το οποίο το έγραψε εν μια νυκτί με το σύτημα της αυτόματης γραφής που χρησιμοποιούν οι ποιητές του είδους του .

Ο Μάνος Χατζηδάκης , ο Μίκης Θεοδωράκης , ο Σταύρος Ξαρχάκος , ο Δήμος Μούτσης και ο Λουκιανός Κηλαιδόνης μελοποίησαν τους στίχους του οι οποίοι τραγουδήθηκαν από δημοφιλείς καλλιτέχνες , ''Αθανασία'' , ''Της γης το χρυσάφι'', ''Ρεμπέτικο'', Αρχιπέλαγος'',''Πήρες τον μεγάλο δρόμο'', ''Πορνογραφία'', ''Λαική αγορά'',''Η μικρή Ραλλού '', ''Αν θυμηθείς τ ονειρό μου '', ''Η νύχτα'',''Χάρτινο το φεγγαράκι ''κα , '' Το αστέρι του βορριά '' είναι μερικά μόνο αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του .







Επιπλέον έγινε άξιος μεταφραστής κλασσικών συγγραφέων Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα , Ευγένιος Ο Νίλ  για λογαριασμό του Εθνικού Θεάτρου , Θεάτρου Τέχνης και Λαικού Θεάτρου.


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου