ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1821 Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1821 Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ



 Στις 26 Ιανουαρίου του 1821 ο αρχιμανδρίτης Παπαφλέσσας ανακοινώνει στη σύσκεψη της Βοστίτσας - το σημερινό Αίγιο -και στους προκρίτους ότι η επανάσταση έχει οριστεί για τις 25 Μαρτίου .
Είναι ίσως η πρώτη φορά που όλοι όσοι συμμετέχουν σ αυτ'η τη σύσκεψη συνειδητοποιούν την ευθύνη αλλά και τους κινδύνους που διατρέχουν .
Στη μυστική αυτή συνέλευση έλαβαν μέρος όλοι οι φιλικοί της Βόρειας Πελλοπονήσου .Το πρόσχημα αυτής της συνάντησης ήταν επίλυση των διαφόρων κτηματικών συναλλαγών μεταξύ των μοναστηρίων . 

Ο εκπρόσωπος της φιλικής εταιρείας ο Παπαφλέσσας ''πυρπόλησε ''με τον λόγο του και τον ενθουσιασμό του μεταφέροντας την ημερομηνία έναρξης της επανάστασης .Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός , ο Νικόλαος Λόντος , οι Ασημάκης και Ανδρέας Ζαίμης και άλλοι .
Του έθεσαν 11 ερωτήματα οι υπόλοιποι και του ζητούσαν εγγυήσεις από τη Ρωσία ότι θα σταθεί στο πλευρό της επανάστασης κάτι που ο Παπαφλέσσας δεν είχε παρα μόνο μια επιστολή του Υψηλάντη που έλεγε να υπακούσουν στα λόγια του.
Υπήρξαν διάφορες διαφωνίες , επικράτησε ο φόβος και ο ίδιος αντιμετωπίστηκε με εχθρότητα και μίσος , κυρίως από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό .Κατόπιν προτάθηκε να τον κλείσουν στο Μέγα Σπήλαιο έτσι ώστε να παραμείνει μακριά και να μην θέσει σε κίνδυνο την επανάσταση .


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου