ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 1859 Ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ



Πεζογράφος ,θεατρικός συγγγραφέας, ιστορικός , κριτικός λογοτεχνίας , δημοσιογράφος αλλά κυρίως ποιητής .Ο Κωστής Παλαμάς ήταν και είναι ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες ποιητές με σημαντική και αξιόλογη συνεισφορά στην νεολληνική ποίηση .

Γεννήθηκε στη Πάτρα αλλά οι γονείς του ήταν από το Μεσσολόγγι .Οι γονείς του ήταν λόγιοι ενώ ο προπάπους του είχε ιδρύσει στο Μεσολόγγι την περίφημη ''Παλαμιαία Σχολή ''.


 Ο ποιητής σε ηλικία 6 ετών έχασε και τους δυο γονείς του .Κατόπιν μετέβη στο Μεσολόγγι στους θείους του για να συνεχίσει την ζωή του . Εκεί η ατμόσφαιρα ήταν μάλλον καταθλιπτική , κάτι που επηρέασε τον ψυχισμό του και φάνηκε στη συγγραφή των ποιημάτων της παιδικής ηλικίας .

Από το 1875 δημοσίευσε σε εφημερίδες και περιοδικά διάφορα ποιήματα ενώ το 1876 υπέβαλε στον Βουτσιναίο ποιητικό διαγωνισμό την ποιητική συλλογή ''ΕΡΏΤΩΝ ΕΠΗ'' στην  καθαρεύουσα .Η συλλογή απορρίφθηκε ως ''ψυχρή''.Η πρώτη του ποιητική συλλογή ήταν η συλλογή ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΟΥ στην δημοτική γλώσσα και εκδόθηκε το 1886.Το 1896 του ανατέθηκε να γράψει τον ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων κάτι που τον καθιέρωσε ως εθνικό ποιητή .

Το 1898 έχασε τον γιό του σε ηλικία 4 τεσσάρων ετών κάτι που τον έκανε να δημοσιεύσει την ποιητική του σύνθεση Ο ΤΑΦΟΣ μια συλλογή από ποιήματα και μοιρολόγια για τον θάνατο του γιού του Αλκη .
Οι σημαντικότερες συλλογές ήταν  Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ , Η ΦΛΟΓΕΡΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ , ΑΣΑΛΕΥΤΗ ΖΩΗ  κα.
Μετά τον θανατό του την επανέκδοση του έργου του την ανέλαβε ο γιός τους Λέανδρος Παλαμά επίσης ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας .





0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου