ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΗΣ ΜΟΝΤΕΣΚΙΕ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 1869 Ο ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΗΣ ΜΟΝΤΕΣΚΙΕ 



Ο Μοντεσκιέ ήταν Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος του Διαφωτισμού .Γεννήθηκε κοντά στην πόλη Μπορντό , γόνος οικογενείας δικαστών σπούδασε νομικά .Το 1716 κληρονομεί την περιουσία των γονιών του και αρχίζει ν ασχολείται με τις επιστήμες της βοτανικής και της ανατομίας .Μετά τον θάνατο του θείου του κληρονόμησε το αξίωμα του δικαστικού προέδρου και την περιουσία του .

Το ενδιαφέρον του για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ,λογοτεχνία και φιλοσοφία τον έστρεψαν να δημοσιεύσει ανώνυμα  Περσικές επιστολές σατιρίζοντας την γαλλική κοινωνία .
Η ζωή που έκανε στο Παρίσι ήταν κοσμική συχνάζοντας σε διάφορα σαλόνια.Το 1725 έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας κι αργότερα αναχώρησε για ένα ταξίδι στην Ευρώπη σε διάφορες χώρες μελετώντας ήθη κι έθιμα όλων των χωρών .
Το 1745 δημοσίευσε το ''Πνεύμα των νόμων '' ανώνυμα σε εκδοτικό οίκο της Γενεύης όπου γίνεται δεκτό με μεγάλη επιτυχία.Στο έργο του πρότεινε νέες μεθόδους διακυβέρνησης και αντιλήψεις για το κράτος ενώ αναγνώρισε τρείς τύπους πολιτεύματος , την μοναρχία , την δημοκρατία και τον δεσποτισμό .Αναγνώρισε επίσης ότι η κατάχρηση της εξουσίας είναι φυσιολογική και για αυτό το λόγο κάθε κράτος τείνει να εκφυλιστεί ως δεσποτικό .
Η διάκριση των εξουσιών σε νομοθετική , εκτελεστική και δικαστική είναι πασίγνωστη και εφαρμόσιμη σε κάθε κράτος .


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου