ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ΡΩΜΑΙΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΡΩΜΑΙΟΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ 




 Ο ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΝΟΟ

ΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ ΣΤΗΝ ΡΩΜΗ
 Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
 Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ




Ο Ανδριανός ήταν ένας από τους πέντε Ρωμαίους Αυτοκράτορες που αγάπησε την Ελλάδα όσο λίγοι Ελληνες . Ο Ανδριανός γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 76Μ.Χ. και έμεινε ορφανός σε ηλικία 10 ετών .Την μόρφωσή του ανέλαβε ο Τραιανός την περίοδο που ήταν αυτοκράτοραςκαι τον μύησε στην μελέτη της Ελληνικής ιστορίας , λογοτεχνίας και φιλοσοφίας .
Είχε συμμετοχή στον ρωμαικό στρατό και στους πολέμους  της αυτοκρατορίας υπό τον αυτοκράτορα Δομιτιανό ενώ ευνοήθηκε ιδιαίτερα από τον Τραιανό παίρνοντας αξιώματα .Εγινε δήμαρχος , πρόξενος και κυβερνήτης της Συρίας .

Οταν πέθανε ο Τραιανός ανέλαβε την εξουσία ο Ανδριανός .Ο τρόπος που ανέλαβε την εξουσία είναι αμφιλεγόμενος καθώς λέγεται ότι πλαστογράφησε έγγραφα για να την πάρει.
Σημασία έχει ότι αγαπήθηκε από τον λαό του γιατί πέρασε φιλολαικά μέτρα ,προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και συνδέθηκε με τα περισσότερα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της Ρώμης .Το Πάνθεον είναι το πιο γνωστό το οποίο ολοκληρώθηκε επι της αυτοκρατορίας του και το οποίο αφιερώθηκε στους θεούς.Τ ονομά του συνδέθηκε με μεγάλους περιόδους ειρήνης , δεν έκανε πολέμους  και προτιμούσε να αφήνει έργο στο πέρασμα του .

Στην Ελλάδα έφθασε το 124 για να συμμετάσχει στα Ελευσίνια μυστήρια .Αναβίωσε τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό που είχε αρχίσει να χάνει την αίγλη του ενώ τα έργα του είναι μεγάλα  , αποπεράτωσε τον ναό του Ολυμπίου Διός το οποίο χτιζόταν επί πέντε αιώνες ενώ  ανοικοδόμησε  δημόσια κτήρια όπως τα υδραγωγείο , την πύλη του Ανδριανού και τη Βιβλιοθήκη του Ανδριανού .

Την περίοδο της θητείας του γνώρισε τον Ελληνα Αντίνοο.Ο Αντίννοος ήταν εντυπωσιακός με την ομορφιά του και τον χαρακτήρα του , πέρναγε πολλές ώρες με τον αυτοκράτορα κερδίζοντας την εύνοια του .Πραγματοποιώντας μια κρουαζιέρα στον Νείλο αναφέρθηκε πως ο Αντίνοος πνίγηκε στο ποτάμι ενώ ο Ανδριανός καταρρακώθηκε από αυτή την απώλεια .Προς τιμήν του έχτισε την μοναδική Ρωμαική πόλη στην Αίγυπτο την Αντινοόπολη .Εφτιαξε ναούς και επέβαλλε να τον λατρεύουν ως Θεό .






0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου