ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή


Ποιητής ,δημοσιογράφος , διηγηματογράφος αλλά και μεταφραστής , ήταν από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της ελληνικής λογοτεχνίας.
Γεννήθηκε στη Σκιάθο , ήταν γιός ιερέα  που σημαίνει ότι μεγάλωσε σε κλίμα γεμάτο ευλάβεια και θρησκευτικότητα..Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στη Σκιάθο , συνέχισε στη Σκόπελο , στη Χαλκίδα αλλά και στην Βαρβάκειο στην Αθήνα.

Ηταν φύση ασκητική .Ετσι στα 20 του πήγε στο Αγιο Ορος για να προσκυνήσει. Οταν επέστρεψε στην Αθήνα , όλη του η ζωή κύλησε μεταξύ συγγραφής και εκκλησίας.Ηταν τακτικός ψάλτης στο εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου στο Μοναστηράκι .Η αγαπημένη του ενασχόληση ήταν η συγγραφή εκκλησιαστικών βιβλίων .Εκτός από τις μεταφράσεις σε λογοτεχνικά έργα , γράφει ιστορικά μυθιστορήματα ''Μετανάστις'', ''Οι έμποροι των εθνών '', ''Η γυφτοπούλα''.Τα διηγήματα '' Η χολεριασμένη'', ''Ο Πεντάρφανος'', ''Η φόνισσα'',''Τα Χριστουγεννιάτικα διηγήματα'', ''Τα Πρωτοχρονιάτικα διηγήματα , ''Τα Πασχαλινά διηγήματα''.

Στα έργα του αποτυπώνει τα θέματα του αντλώντας τα από τις λαικές συνοικίες της Αθήνας και την ζωή στην Σκιάθο .Η έντονη λατρεία της φύσης , η θρησκευτική ευλάβεια και η βυζαντινή μελωδία αποτυπώνονται έντονα στο έργο του .

Η γλώσσα του Παπαδιαμάντη είναι ιδιαίτερη και επηρεασμένη από τα εκκλησιαστικά βιβλία .

 Εζησε στην Αθήνα ενώ πέθανε από πνευμονία στι 3 Ιανουαρίου το 1911.
        Στην φωτογραφία αυτη βλέπετε την ΚΑΡΑ του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη πού βρισκεται στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Παναγίας της Λιμνιάς στη Σκιάθο

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου