ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1857 ΠΕΘΑΝΕ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ







ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1857 ΠΕΘΑΝΕ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ



Γεννήθηκε το 1798 στην Ζάκυνθο ενώ όταν η μητέρα του παντρεύτηκε για δεύτερη φορά έφυγε για σπουδές στην Ιταλία και σύμφωνα πάντα με τις συνήθειες των Ευγενών Επτανησίων .


Απόλυτα γοητευμένος απο την Ιταλική κουλτούρα , ποίηση και λογοτεχνία θα επιχειρήσει να γράψει για πρώτη φορά και μάλιστα στην Ιταλική γλώσσα.Δεν θέλει να γράψει στην Ελληνική γλώσσα γιατί θεωρεί ότι δεν την κατέχει όσο τα ιταλικά.

Αργότερα επιστρέφει στην Ζάκυνθο , προσπαθεί να γράψει στην ελληνική γλώσσα χωρίς να το πετυχαίνει.Με την επιστροφή του άρχισε να συγκεντρώνει δημοτικά ποιήματα διότι τον κέντριζε η ελληνική παράδοση την οποία ήθελε να την εντάξει στην ποίηση του .
Χρειάστηκε όμως να περιμένει μέχρι το 1821 για να επηρεαστεί από την επαναστατική διάθεση των Ελλήνων  και να γράψει τον ΥΜΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ απόσπασμα του οποίου έγινε ο εθνικός μας ύμνος .Το 1823 το ολοκλήρωσε -έχει 158 στροφές -ενώ το εξέδωσε το 1824 όπου τον έκανε δημοφιλή  σε όλη την Ελλάδα . 

Εγκαταστάσθηκε στην Κέρκυρα όπου μέχρι το τέλος της ζωής του δεν εκδίδει κανένα άλλο ποίημα .Γύρω στο 1833  ξεκίνησε να γράφει τα γνωστά ανολοκλήρωτα εκπληκτικά ποιήματα Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ, Ο ΠΟΡΦΥΡΑΣ κα














Επιπλέον,ξεκίνησε μια δίκαστική διαμάχη με τον ετεροθαλή αδερφό του ο οποίος διεκδικούσε από την περιουσία του και την κληρονομιά καθώς υποστήριζε ότι είχαν κοινό πατέρα . Παρότι η ιστορία αυτή κατέληξε υπερ του ,ψυχολογικά του κόστισε πολύ καθώς άρχισε να πίνει και να γίνεται ιδιαίτερα ιδιότροπος και οξύθυμος. 
Επειτα από τρία εγκεφαλικά πέθανε μόνος του το 1857 .





0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου