ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΜΠΟΤΙΤΣΕΛΙ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΟΣ  ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΜΠΟΤΙΤΣΕΛΙ



 Μια ημέρα σαν σήμερα το 1445 γεννήθηκε ο Μποτιτσέλι γνωστός για την εκπληκτική δημιουργία της Αφροδίτης .Τ όνομα του ήταν Αλεσάντρο ντι Μαριάνο Φιλιπέπι αλλά τον φώναζαν Σάντρο.Το επίθετο Μποτιτσέλι προήλθε από το παρατσούκλι του αδερφού του που τον φώναζαν Μποτιτσέλι που σημαίνει βαρελάκι .

Ο Μποτιτσέλι εργάστηκε υπό την προστασία του Λορέντζο των Μεδίκων.Ως γνωστόν οι Μέδικοι ήταν ζάμπλουτοι τραπεζίτες από τους οποίους δημιουργήθηκε η ιδέα των τραπεζικών συναλλαγών .

Ο Μποτιτσέλι μετά την βασική του εκπαίδευση μαθήτευσε στον διάσημο τοπικό καλλιτέχνη  Φίλιππο Λίππι ο οποίος συνεργαζόταν με επιφανείς οικογένειες της Φλωρεντίας. Γύρω στο 1500 ολοκήρωσε την εκπαίδευσή του ζωγραφίζοντας τον πίνακα Προσκύνηση των Μάγων που τον έκανε διάσημο.Οι καλλιτέχνες της εποχής συνήθιζαν να απεικονίζουν τους προστάτες στα έργα τους .Ετσι λοιπόν ο Μποτιτσέλι στο έργο του αυτό συμπεριέλαβε τους προστάτες του δηλαδή τους Μεδίκους καθώς και το πρόσωπο ενός νεαρού που πολύ πιθανό να είναι ο ίδιος .

Μετά τις τοιχογραφίες της Καπέλα Σιξτίνα στην Ρώμη ο Μποτιτσέλι επέστρεψε στην Φλωρεντία . Καθώς όλοι διάβαζαν Πλάτωνα , ο Μποτιτσέλι εμπνεύστηκε από τις μυθολογίες και ζωγράφισε την Πριμαβέρα 



και την Γέννηση της Αφροδίτης .


Προς το τέλος της ζωής του , ο Μποτιτσέλι ήταν απλός και απέριττος χωρίς περιττές διακοσμητικές ιδέες με σκοπό να μην αποσπάται η προσοχή αλλά να δίνεται έμφαση στο κεντρικό θέμα του πίνακα.



0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου