Η ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΚΙΟΥΤΑΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1827 Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ ΑΠΟΚΡΟΥΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΙΟΥΤΑΧΗ



Μια ημέρα σαν σήμερα ο θαραλλέος , δυναμικός επαναστάτης Γεώργιος Καρασκάκης ή Καραίσκος απέκρουσε επίθεση του Κιουταχή στο Κερατσίνι .

Ο Καραισκάκης από την Ελευσίνα που βρισκόταν θεώρησε ότι έπρεπε να καταλάβει το Κερατσίνι κι απο κει να ανοίξει δρόμο προς Ακρόπολη διαμέσου του ελαιώνα της Αθήνας για να ενισχύσει τους πολιορκημένους.Πίστευε ότι αυτή η διαδρομή θα του εξασφάλιζε την προστασία του στρατού του από το εχθρικό ιππικό ενώ έχοντας ως ορμητήριο το Κερατσίνι θα εφοδιάζονται ευκολότερα οι δυνάμεις του από τα πλοία.

Μια ημέρα σαν σήμερα έφθασε με το στρατό κι οργάνωσε το σχέδιο του .Ο Κιουταχής μόλις πληροφορήθηκε την άφιξη του Καραισκάκη έφθασε με τους 800 άνδρες να τον κατασκοπεύσει.
Την ίδια ημέρα ενεπλάκη σε αψιμαχίες .Την επόμενη επιτέθηκε σ ένα οχυρωμένο μετόχι το οποίο το κατέστρεψε για να ετοιμαστεί για την τελική έφοδο.

Ο Καραισκάκης  επιχείρησε αντιπερισπασμό το οποίο αντιλήφθηκε ο Κιουταχής ο οποίος χώρισε τον στρατό στα δυο .Η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να τραπούν σε φυγή με τρομερές απώλειες. 

Η νίκη ήταν μεγάλη για τους Ελληνες και το αντίστοιχο κλίμα περιγράφεται στα απνημονεύματα του Μακρυγιάννη.






 

 

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου