ΤΟ 1858 ΕΦΥΓΕ Ο ΠΛΟΙΚΤΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1858 ΕΦΥΓΕ Ο ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ




 Ο Γεώργιος Κουντουριώτης γεννήθηκε στην Υδρα και ενώ υστερούσε σε ηγετικά προσόντα ξεχώρισε στην πολιτική .Συμμετείχε ως πληρεξούσιος της Υδρας στην Β' Εθνοσυνέλευση του Αστριυς το 1823 , στην Γ' Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας το 1827 και στην Δ' Εθνοσυνέλευση του Αργους το 1929 .

Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος τον παρότρυνε να γίνει μέλος του νέου Εκτελεστικού στις 19 Δεκεμβρίου ενώ στις 6 Ιανουαρίου του 1824 ανέλαβε επίσημα την προεδρία του σώματος .
Απέκτησε υπεροχή έναντι των αντιπάλων του ,διότι χρησιμοποίησε τα χρήματα του στον αγώνα αλλά και μέρος των Αγγλικών δανείων .

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ελάχιστα μέτρα πάρθηκαν για την ενίσχυση των επαναστημέων περιοχών .Μετά την απόβαση του Ιμπραήμ στη Μεθώνη αντί να διορίσει έναν έμπειρο ικανό στρατιωτικό όπως Κολοκοτρώνης ,Καραισκάκης διόρισε έναν δικό του πλοίαρχο κατά των Αιγυπτίων. Μετά από πολλές καθυστερήσεις στην μετακίνησή του προς την Μεθώνη αμάθητος όπως ήταν , αρρώστησε και δεν μπόρεσε να συνεχίσει την πορεία του.Ηρθε η καταστροφική πορεία των Ελλήνων κι έτσι αναγκάστηκε να αποφυλακίσει τον Κολοκοτρώνη για να αντιμετωπισει τον Ιμπραήμ. Καθοριστική ήταν και η απραξία της κυβέρνσησής του κατα την πολιορκία του Μεσολογγίου 
Μετά από όλες τις αποτυχίες και την χρεωκοπία της Κυβέρνησης παραιτήθηκε στις 12 Απριλίου του 1826 και αποσύρθηκε στην Υδρα απογοητευμένος .

Ο Γεώργιος Κουντουριώτης ανήκε στους πολιτικούς άνδρες που είχαν μπει στον επαναστατικό αγώνα των Ελλήνων πλούσιοι και βγήκαν φτωχότεροι. Μετά τον θανατό του δόθηκε τιμητική σύνταξη στην άπορη οικογένεια του .


                                                                                 Λέμυ Γ.Κοντονή










0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου