ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΥΓΕ Ο Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΥΓΕ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ







Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε το 384 Π.Χ.στα Αρχαία Στάγειρα της Χαλκιδικής περίπου 55 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη και πέθανε το 322 Π.Χ στη Χαλκίδα.
Σε ηλικία 17 ετών φοιτά στην Ακαδημία του Πλάτωνα όπου έμεινε μέχρι τα 37 του χρόνια .Ολοι χαρακτήριζαν τον Αριστοτέλη ως ιδιαίτερα ευφυή ενώ ο Πλάτωνας τον ονόμαζε ως ''νουν της διατριβής ''.
Συνδέθηκε πολύ στενά με τον Πλάτωνα αλλά και με άλλους κλασσικούς στοχαστές τον Εύδοξο , τον Ξενοκράτη κα.
Τα έργα του αναφέρονται σε πολλές επιστήμες , φυσική , βιολογία , ζωολογία , ποίηση , ηθική , θέατρο κα Η σκέψη του και οι διδασκαλίες του που αναφέρονται ως Αριστοτελισμός επηρεάσαν για αιώνες τη φιλοσοφική , θεολογική και επιστημονική σκέψη μέχρι και τον ύστερο Μεσαίωνα .


Μετά τον θάνατο του Πλάτωνα φεύγει από την Αθήνα και με την εξάπλωση της μακεδονικής ημεμονίας αλλά κατόπιν εντολής του Φιλίππου γίνεται προσωπικός δάσκαλος του Μεγάλου Αλέξανδρου .

Το συγγραφικό έργο του Αριστοτέλη είναι τεράστιο , αριθμεί περι τα 400 συνολικά βιβλία. Ομως ο ίδιος δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την δημοσίευση των έργων του εκτός από τους διαλόγους του . Τα έργα του περιλαμβάνουν πραγματείες που αφορούν στη γνώση , στη φιλοσοφία , στη βιολογία , στη φυσική , στην ψυχολογία , στην ηθική ενώ έγινε δημιουργός της φυσικής επιστήμης , της ζωολογίας  κα


                                                                         Λέμυ Γ.Κοντονή 


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου