ΣΗΜΕΡΑ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΣΗΜΕΡΑ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 





Ημέρα αφιερωμένη στην γυναίκα η σημερινή . Αλλά τι ακριβώς έγινε και πως καθιερώθηκε η σημερινή ημέρα ?

Είναι η ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες της κλωστουφαντουργίας στη Νέα Υόρκη οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Στις ΗΠΑ οι εργάτριες κινητοποιήθηκαν όχι μόνο για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας αλλά και για τους χαμηλούς μισθούς τους.Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος  των λευκοντυμένων γυναικών αλλά το εργατικό κίνημα είχε ήδη γεννηθεί .Δυο χρόνια αργότερα οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα τους για την χειραφέτησή τους .

Το 1908 παρέλασαν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας , καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου με σύνθημα το ''ψωμί και τριαντάφυλλο''. Ψωμί για να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και το τριαντάφυλλο για την καλύτερη ποιότητα ζωής .

Η Ημέρα της γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 .Ο εορτασμός της καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zeckin.

Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση η φεμινίστρια Alexandra Kollontai έπεισε τον Λένιν να επισημοποιήσει τη γιορτή στη Σοβιετική Ενωση όμως μέχρι το 1965 παρέμεινε η γιορτή των εργατών. Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος το 1960 αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας .

Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας .



                                                                                                                         Λέμυ Γ.Κοντονή
 




0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου