ΤΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


ΤΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 

 

Η πρώτη Κυριακή των νηστειών της Σαρακοστής λέγεται Κυριακή της Ορθοδοξίας.Εορτάζεται η αναστήλωση των αγίων εικόνων από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 843 Μ.Χ.


Η εικονομαχία ξεκίνησε το 726 Μ.Χ. και τελείωσε το 843 Μ.Χ.
Η απόδοση τιμής προς τις ιερές εικόνες του Χριστού και της Παναγίας αλλά και των Αγίων έβρισκαν αντίθετους τους εικονομάχους τους λεγόμενους και εικονοκλάστες -επειδή κατέστρεφαν τις εικόνες - λόγω του ότι τις θεωρούσαν μορφή ειδωλολατρείας .

 
Ο΄Λέων ο Γ' προσπάθησε να πάρει με το μέρος του τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης τον Αγιο Γερμανό λεγοντάς του ότι δεν υπάρχει διαφορά στις εικόνες και τα είδωλα και του ζήτησε να τις απομακρύνει ή αν όσες εικόνίζουν τους Αγίους να τις κρεμάσουν ψηλά ώστε να μην μολύνονται από αυτούς που τις ασπάζονταν .Φυσικά ο Πατριάρχης δεν πείστηκε ενώ ο Λέων τον αντικατέστησε και παράλληλα έβγαλε διάταγμα που αφορούσε την κατάργηση των εικόνων αυτών .

Ο Κωνσταντίνος ο Κοπρώνυμος αφαίρεσε τις εικόνες κι έκανε διωγμούς ενάντια στους εικονολάτρες .Εκείνη την εποχή εντάθηκαν οι διωγμοί κατά των μοναστηριών , των μοναχών αλλά και των εικόνων.Παράλληλα, ο Ιωάννης Δαμασκηνός με επιστολές υποστήριξε τις εικόνες .Ακολούθησε ο Λέων ο Δ' και η γυναίκα του Ειρήνη η Αθηναία που σταμάτησαν τους διωγμούς κι επανέφεραν την λατρεία των εικόνων .Με την Ζ΄Οικουμενική Σύνοδο που συγκάλεσε η Ειρήνη η Αθηναία και μετά τον θάνατο του Λέωντα του Δ'  επανέφερε τις εικόνες  τις οποίες προσκυνούμε κανονικά αλλά δεν τις λατρεύουμε .Η Ειρήνη η Αθηναία έκτισε και πολλούς ναούς στην πόλη των Αθηνών μεταξύ των οποίων και την  Παναγία την Γοργουπήκοο.
Οι επόμενοι αυτοκράτορες ήταν εικονομάχοι ενώ στη συνέχεια η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα υπέρμαχος της Ορθοδοξίας σταμάτησε τους διωγμούς η οποία συγκάλεσε σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη η οποία επικύρωσε την Ζ' Οικουμενική Σύνοδο και τερμάτισε οριστικά την εικονομαχία . 

Ετσι , η πρώτη Κυριακή των Νηστειών εκείνου του έτους -του 843 Μ.Χ. -θεωρήθηκε ότι ήταν  η πρώτη της Σαρακοστής που θα  εορτάζεται η αναστύλωση των εικόνων .







0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου