ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ 1882 ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΔΑΡΒΙΝΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ 1882 ΠΕΘΑΝΕ Ο ΔΑΡΒΙΝΟΣ , Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ 

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή


Ο Αγγλος επιστήμονας που έφερε σημαντικά επαναστατικές αλλαγές στην ανθρώπινη γνώση με την θεωρία του για την εξέλιξη του είδους μέσω της φυσικής επιλογής.

Ο Κάρολος Δαρβίνος ήταν γιός τους γιατρού Ρόμπερτ Ντάργουιν , στο σχολείο ήταν μέτριος μαθητής ενώ στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου τον έστειλαν να σπουδάσει ιατρική απέτυχε παταγωδώς διότι δεν άντεχε το αίμα .Δέκα χρόνια αργότερα  άρχισε να σπουδάζει στο Κέιμπριτζ Θεολογία .Λίγο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, του έγινε μία πρόσκληση να συνοδεύσει μία εξερευνητική αποστολή, με στόχο να καταγράψει τα ζωικά είδη στα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου .

Το 1859 δημοσίευσε τα πορίσματά του στο βιβλίο «Η προέλευση των ειδών», υποστηρίζοντας ότι τα είδη του ζωικού βασιλείου δεν παραμένουν αμετάβλητα, όπως υποστήριζε ο Αριστοτέλης, αλλά έχουν κοινή καταγωγή και μέσω της φυσικής επιλογής εξελίσσονται με την πάροδο των χιλιετιών.
Η θέση αυτή δημιούργησε έντονες αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή, όχι μόνο από την επιστημονική κοινότητα, αλλά και από την Εκκλησία, που πιστεύει ότι η δημιουργία του κόσμου είναι αποτέλεσμα της Θείας Χάριτος. Ο Δαρβίνος χαρακτηρίστηκε άθεος .

Ο Κάρολος Δαρβίνος παντρεύτηκε την ξαδέρφη του Εμμα και μαζί της απέκτησε δέκα παιδιά , τα τρία όμως πέθαναν σε μικρή ηλικία .Τα παιδιά του Δαρβίνου ήταν επιρρεπή σε αρρώστιες της εποχής και αυτό είχε τις ριζες του στον αιμομικτικό γάμο που είχε κάνει με την ξαδέρφη του .Η αγαπημένη του κόρη Αννυ πέθανε από φυματίωση .Σύγχρονοι επιστήμονες οι οποίοι μελέτησαν το γενεαλογικό του δέντρο απεφάνθην ότι τα παιδιά του ήταν ευάλωτα σε ασθένειες της εποχής .

Ο Δαρβίνος ήταν αφοσιωμένος στην οικογένεια του .Ηταν από τους ανθρώπους που πίστευαν 'οτι δεν χρειάζεται να δουλεύει κανείς παραπάνω από 5 ώρες την ημέρα.Τις υπόλοιπες ώρες τις αφιέρωνε στην οικογένεια του , έκανε περίπατο μαζί τους ενώ διάβαζε στα παιδιά του παραμύθια.

Αγαπούσε πολύ την γυναίκα του και της έδινε να διαβάζει τα πάντα .Εκείνη ασκούσε κριτική σε όλα του τα έργα .Οταν έγραψε την ''καταγωγή του είδους'' ζήτησε την άδεια της να το εκδόσει .Η Εμμα θρήσκα όχι μόνο δεν τον σταμάτησε αλλά διόρθωσε και το κείμενο.Ο ίδιος θεωρούσε τον ευατό πολύ τυχερό που την είχε ,που δέχτηκε να τον παντρευτί ,  την θεωρούσε ανώτερη του και την θαύμαζε απεριόριστα. 


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου