ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟΥ 753Π.Χ ΙΔΡΥΘΗΚΕ Η ΡΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΜΥΛΟ ΚΑΙ ΡΩΜΟ ΔΥΟ ΔΙΔΥΜΑ ΑΔΕΡΦΙΑ

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟΥ 753 Π.Χ. ΙΔΡΥΘΗΚΕ Η ΡΩΜΗ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΙΔΥΜΑ ΡΩΜΥΛΟ ΚΑΙ ΡΩΜΟ

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή
Σύμφωνα με την παράδοση και τον θρύλο, η Ρώμη ιδρύθηκε το 753 Π.Χ.από τον Ρωμύλο και τον Ρώμο δυο δίδυμα αδέρφια , θεότητες της μυθολογίας που ανατράφησαν από μια λύκαινα .

Γονείς τους ήταν ο θεός Άρης και η Ρέα Συλβία, η οποία ήταν ιέρεια της θεάς Εστίας και κόρη του βασιλιά της Άλβας, Νουμίτορα.
Ο Αμούλιος, που είχε σφετεριστεί το θρόνο του Νουμίτορα, έβαλε τα παιδιά μέσα σε ένα καλάθι και άφησε να το παρασύρουν τα νερά του ποταμού Τίβερη, θέλοντας έτσι να προστατεύσει το θρόνο του από μελλοντικούς διεκδικητές.


 Για καλή τους τύχη ο θεός του ποταμού τα λυπήθηκε και τα προστάτευσε. Όταν τα νερά αποσύρθηκαν το καλάθι επικάθησε στη ρίζα μιας συκιάς. Εκεί τα πήραν υπό την προστασία τους τα ιερά ζώα του θεού Άρη, η λύκαινα Λούπα (Lupa) κι ένας δρυοκολάπτης. Η λύκαινα τα θήλαζε σε μια σπηλιά, που ονομάστηκε Λύκαιον, ενώ ο δρυοκολάπτης τους πήγαινε τροφή. Εκεί τα βρήκε ο βοσκός Φαυστύλος και τα πήρε στην καλύβα του όπου τα μεγάλωσαν μαζί με τη γυναίκα του, Άκκα Λαρεντία.
Ωστόσο , ο Ρωμύλος θανάτωσε τον αδερφό του έπειτα από μια σφοδρή διαφωνία .Μια εκδοχή ήταν το ποιός θα κυβερνήσει τη νέα πόλη ενώ σύφμφωνα με μια άλλη για το ποιός θα χαρίσει  τ όνομά του στην πόλη .Από τον Ρωμύλο πήρε τ  όνομα του η Ρώμη .Καθώς ο γυναικείος πληθυσμός της ήταν ιδιαίτερα χαμηλός οι Λατίνοι κάλεσαν τους Σαβίνους σε μια γιορτή και έκλεψαν τα κορίτσια τους γεγονός που οδήγησε τελικά στην ένωση και αφομοίωση των δυο λαών .

Η πόλη της Ρώμης αναπτύχθηκε γύρω από ένα οχυρό στον ποταμό Τίβερη ιδρύοντας έτσι ένα καινούργιο σταθμό - συνάντηση μεταξύ ταξιδιωτών και εμπόρων .
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

ΩΡΑ

ONLINE

ONE TV

Επικοινωνία 94 FM

RADIO KONTONIS

ΣΚΑΪ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου