ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ 

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 
Σύμφωνα με το Χριστιανικό εορτολόγιο

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή

Αφιερωμένη στο υπέροχο τροπάριο της Κασσιανής

Η Κασσιανή ήταν βυζαντινή ποιήτρια που έζησε τον 9ο αιώνα Μ.Χ.Επειδή δεν την επέλεξε ως σύζυγο του ο Αυτοκράτορας Θεόφιλος έγινε μοναχή και αφιερώθηκε στη λατρεία του Θεού και την ποίηση .

Η μητέρα του αυτοκράτορα Θεόφιλου ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση για την εκλογή νύφης κι έτσι προσκάλεσε το τις ωραιότερες και επιφανέστερες κόρες της αυτοκρατορίας. Δώδεκα πανέμορφες Παρθένες απ 'ολη την Βυζαντινή Αυτοκρατορία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και κατέφθασαν στο Παλάτι . Με την υποδοχή τους από την μητέρα του αυτοκράτορα η μητέρα Ευφροσύνη του έδωσε εντολή να δώσει το χρυσό μήλο  σ εκείνη που θα επέλεγε για σύζυγό του .
Ο νεαρός αυτοκράτορας θαμπώθηκε από την ομορφιά της Κασσανής και θέλοντας να δοκιμάσει την εξυπνάδα της τη ρώτησε '' από την γυναίκα ξεκινούν τα κακά πράγματα ?'' εννοώντας βέβαια το προπατορικό αμάρτημα .
Ομως η Κασσιανή αποστόμωσε τον Θεόφιλο απαντώντας του ''ναι αλλά και από την γυναίκα πηγάζουν τα καλύτερα , τα ευγενέστερα '' υπονοώντας την Παναγία και την γέννηση Του Χριστού .
Η απάντηση όμως δεν άρεσε στον αυτοκράτορα ο οποίος αποφάσισε να τιμωρήσει την Κασσιανή δίνοντας το χρυσό μήλο στην όμορφη αλλά σεμνή Θεοδώρα .

αλλά και στην παραβολή των Δέκα Παρθένων 

Πέντε φρόνιμες και πέντε μωρές παρθένες περιμένουν τον Νυμφίο να έλθει για να παραλάβει τη νύφη .Οι φρόνιμες που είχαν προνοήσει φρόντισαν να πάρουν μαζί τους λάδι ώστε να έχουν για να φωτίζουν τα λυχνάρια τους .Δεν έκαναν το ίδιο όμως και οι μωρές οι οποίες λόγω της αργοπορίας του Νυμφίου αποκοιμήθηκαν .
Ετσι , όταν ακούγεται η φωνή ''Ιδού ο Νυμφίος έρχεται '' ψάχνουν να βρούν λάδι για ν ανάψουν τα σβησμένα λυχνάρια τους με αποτέλεσμα να μείνουν ''εκτός νυμφώνος ''.


Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

ΩΡΑ

ONLINE

ONE TV

Επικοινωνία 94 FM

RADIO KONTONIS

ΣΚΑΪ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου