ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 ΜΑΪ́ΟΥ ΤΟΥ 1771 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 ΜΑΙΟΥ ΤΟΥ 1771 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή



Γεννημένη στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης όπου ο πατέρας της κρατείτο για συμμετοχή στα Ορλωφικά  , ήταν κόρη του Υδραίου πλοιάρχου Σταυριανού Πινότση και της Υδραίας Σκεύως Κοκκίνη.Στα 17 παντρεύτηκε τον πλοίαρχο Δημήτρη Γιάννουζα κι έκανε τρία παιδιά.Σε ηλικία 26 ετών έμεινε χήρα καθώς ο άντρας της σκοτώθηκε σε συμπλοκή με Αλγερινούς πειρατές.

Το 1801 παντρεύτηκε με τον πάμπλουτο Σπετσιώτη εφοπλιστή Δημήτριο Μπούμπουλη εξ ου και πήρε το όνομα Μπουμπουλίνα .Εκανε επίσης τρία παιδιά μαζί του ενώ η μοίρα το είχε γραφτό να ξαναμείνει  χήρα καθώς ο άντρας της σκοτώθηκε σε εμπλοκές με πειρατές .

Η Μπουμπουλίνα εκμεταλλεύετηκε την περιουσία του άντρα της καθώς ασχολήθηκε με τα ναυτιλιακά και έγινε μέτοχος σε διάφορα σπετσιώτικα πλοία .Μεταξύ άλλων η Μπουμπουλίνα στο νησί των Σπετσών διέταξε την ναυπήγηση του πλοίου ''Αγαμέμνων'' το οποίο ήταν 34 μέτρα. Εξοπλισμένο με 18 κανόνια ήταν το μεγαλύτερο πλοίο που έλαβε μέρος στην Επανάσταση .

Μετά την άλωση του Ναυπλίου τον Νοέμβριο του 1822 εγκαταστάθηκε στην πόλη του Ναυπλίου όπου έζησε μέχρι το 1824.Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου εκδιώχθηκε από εκεί διότι πήρε το μέρος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη .Οι άνθρωποι της κυβέρνησης σκότωσαν τον γαμπρό της ενώ από την ίδια αφαίρεσαν ένα κομμάτι γης που της είχαν δώσει για τις υπηρεσίες της στον αγώνα .

Επέστρεψε στις Σπέτσες κι εγκαταστάθηκε εκεί .Ο γιός της κλέφτηκε με την κουνιάδα του ετεροθαλούς αδελφού της Μπουμπουλίνας Λαζάρου Ορλώφ .Σε μια λογομαχία που είχαν κάποιος που δεν ξέρουμε χτύπησε την Μπουμπουλίνα στο μέτωπο πυροβολώντας την  .Δυστυχώς έπεσε νεκρή .Μεταθανάτια της απονεμήθηκε ο τίτλος της ναυάρχου από την Ρωσία .Οι απόγονοι της δώρισαν τον Αγαμένωνα στο κράτος  το οποίο και ανατίναξε ο Μιαούλης στο Πόρο κατα την διάρκεια των πολιτικών ταραχών του 1831 .Σήμερα το σπίτι όπου έζησε είναι μουσείο στο οποίο μπορεί κανείς να δει προσωπικά της αντικείμενα, έπιπλα ,επιστολές , παλιά βιβλία κα.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου