ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 ΜΑΪ́ΟΥ ΤΟΥ 1829 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΡΡΕΡ Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 ΜΑΙΟΥ ΤΟΥ1829 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΡΡΕΡ, Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή


Ο μουσουργός της Επτανησιακής σχολής Παύλος Καρρέρ γεννήθηκε στην Ζάκυνθο και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής τον 19ο αιώνα.

Γόνος οικογένειας γαιοκτημόνων της Ζακύνθου σπούδασε μουσική στην Κέρκυρα μαζί με τον Νικόλαο Μάντζαρο .Το 1852 παρουσίασε την όπερα Δάντης και Βεατρίκη στο θέατο του Μιλάνου ,Καρκάνο.Στο ίδιο θέατρο παρουσίασε τα έργα Ισαβέλλα Ασπένα και Λα Ρεντιτίβα .

Ζώντας και σπουδάζοντας στο Μιλάνο έγραψε την όπερα Μάρκος Μπότσαρης εμπνευσμένο από την ελληνική ιστορία. Το έργο καθ ότι ήταν γραμμένο στα ιταλικά μεταφράστηκε στα ελληνικά και το 1858 παρουσιάστηκε ενώπιον του βασιλιά Οθωνα στην Αθήνα.Με την ολοκληρωμένη μορφή παρουσιάστηκε στην Πάτρα το 1861 και ακολούθησε στην Αθήνα το 1876 .

Οι όπερες Η Κυρά Φροσύνη , η μονόπρακτη Δέσπω , η Ηρωίς του Σουλίου και άλλα έργα συμπληρώνουν την εκτενή δουλειά του.Η Μαραθών - Σαλαμίς έκανε πρεμιέρα στις 19 Φεβρουαρίου του 2003 στην Λυρική Σκηνή .

Η μουσική του Καρρερ είναι επηρεασμένη από το Ιταλικό μελόδραμα και το μπελκάντο .Παιρνόντας ο καιρός ανέπτυξε το δικό του προσωπικό ύφος χρησιμοποιώντας στοιχεία από την παραδοσιακή μουσική της ηπειρωτικής Ελλάδας .Παράλληλα έγραξε και θρησκευτική μουσική Γερό Δήμος ποιήμα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.το οποίο μελοποίησε , Μόλις έφεγγε τ αστέρι και Ξύπνα γλυκειά μου αγάπη.


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου