ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 ΜΑΪ́ΟΥ ΤΟΥ 1854 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΑΡΗΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 ΜΑΙΟΥ ΤΟΥ 1854 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΑΡΗΣ 

 Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή


Ο Γιάννης Ψυχάρης γεννημένος στην Οδησσό ήταν καθηγητής της Ελληνικής γλώσσαςστο Παρίσι γνωστός για τον αγώνα του περι καθιέρωσης της δημοτικής σε επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους .''Το ταξίδι μου'' εμπνευσμένο πεζογράφημα από τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες στην ελεύθερη και σκλαβωμένη Ελλάδα ,γραμμένο με τους αδημοσίευτους κανόνες της δημοτικής  έλαβε πολλές αρνητικές κριτικές ειδικά από τους υποστηρικτές της καθαρεύουσας.Μεταξύ αυτών ο Γεώργιος Χατζιδάκις , ο Αγγελος Βλάχος, ο Κωνσταντίνος Κόντος  ενώ θετική αποδοχή είχε από τους Ιάκωβο Πολυλά , Αργύρη Εφταλιώτη , Αλέξανδρο Πάλλη και Αλέξανδρο Δελμούζο.

Το έργο του δέχτηκε αρνητική κριτική και από υποστηρικτές και ένθερμους οπαδούς της δημοτικής οι οποίοι υποστήριζαν μια άλλη μορφή δημοτικισμού .Μεταξύ αυτών και ο Τριανταφυλλίδης , Δελμούζος και Γληνός οι οποίοι αποτελούσαν το επιτελείο του Εκπαιδευτικού Ομίλου.


Ο Γιάννης Ψυχάρης έγραψε πολλά ποιήματα , διηγήματα , μυθιστορήματα , θεατρικά έργα αλλά και δοκίμια πάνω στο γλωσσικό ζήτημα της νεοελληνικής γλώσσας .Αγωνίστηκε για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας.Ο ίδιος απορρίπτει την καθαρεύουσα θεωρώντας ότι είναι μια ''τεχνητή ''γλώσσα η οποία καταστρέφει και την αρχαία και την δημοτική .Είχε μελετήσει σε βάθος την ελληνική παράδοση , την γλώσσα , τα τραγούδια , τους μύθους .

Μετά ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ δημοσίευσε μια σειρά από μυθιστορήματα και κριτικές και μελέτες κάτω από τον τίτλο ''ΡΟΔΑ ΚΑΙ ΜΗΛΑ '' . Το 1886 εξέδωσε το έργο ΔΟΚΙΜΙΟ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ .

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου