ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 ΜΑΪ́ΟΥ ΤΟΥ 334 Π.Χ.ΕΓΙΝΕ Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΓΡΑΝΙΚΟΥ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 22 ΜΑΙΟΥ ΤΟΥ 334 Π.Χ.ΕΓΙΝΕ Η ΜΑΧΗ ΓΡΑΝΙΚΟΥ

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή



Η πρώτη μεγάλη νίκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά της Περσικής Αυτοκρατορίας εδραίωσε την φήμη του ως στρατηλάτη κι έγινε στον Γρανικό ποταμό που βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της Μικράς Ασίας κοντά στην Τροία .

Οι  Πέρσες Μυθριδάτης και Σπιθριδράτης κατείχαν την μια πλευρά του Γρανικού έχοντας υπό των διαταγών τους  12.000 πεζούς , 15.000 ιππείς και 5.000 Ελληνες μισθοφόρους.Στην άλλη όχθη ήταν ο Αλέξανδρος με 30.000 πεζούς και 5.000 ιππείς.

Ο Αλέξανδρος ξεκινώντας από τις αρχές Μαίου από την Πέλλα με τον στρατό του και τους στρατηγούς του Παρμενίωνα , Φιλώτα , Κρατερό , Κλείτο και Ηφαιστείωνα πέρασε δια μέσου της Θράκης στον Ελλήσποντο όπου τον περίμενε ο στόλος του .

Οι στρατηγοί του τον πληροφόρησαν ότι οι Πέρσες τον περίμεναν παραταγμένοι από την μια πλευρά του ποταμού σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση  ενω μετά από εισίγηση του στρατηγού Παρμενίωνα ο Αλέξανδρος διαβαίνει τον ποταμό εφαρμόζοντας τη λοξή φάλαγγα.






Ο Αλέξανδρος μάχεται πρώτος μεταξύ όλων , ενώ εμφανώς εκτεθειμένος στους Πέρσες παρ όλίγο να σκοτωθεί από το σπαθί του Σπιθριδάτη  Ομως ο Κλείτος με μια αριστουργηματική κίνηση τον σώζει .Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό για τους Πέρσες διότι οι πεζοί είχαν τοποθετηθεί μπροστά από τους έφιππους με αποτέλεσμα όταν άρχισαν να υποχωρούν να συμπαρασύρουν ακόμα και τους σαρισοφόρους .2.000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι ,άλλοι τράπηκαν σε φυγή και 4.000 Πέρσες χάθηκαν .
Ο Αλέξανδρος έχασε μόνο 150 άνδρες ενώ διέταξε να αποσταλούν στον Παρθενώνα 300 περσικές ασπίδες .

Η νίκη του Αλέξανδρου ήταν θριαμβευτική και ήταν η απαρχή για την φήμη του ως αήττητος στρατηλάτης .Επίσης , ανέβηκε το ηθικό των ελληνικών στρατευμάτων ενώ η πίστη τους απέναντι στον Αλέξανδρο εδραιώθηκε .Κατόπιν αυτού απελευθερώθηκαν οι Αιολικές και Ιωνικές πόλεις .

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου