ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 ΜΑΙΟΥ ΤΟΥ 1926 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΤΖΑΖΙΣΤΑΣ MILES DAVIS


Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή



Αμερικανός μοναδικός τρομπετίστας , υπήρξε από τους πιο εμνευσμένους μουσικούς της τζαζ .Η δουλειά του επηρέασε την μουσική του 20ου αιώνα ενώ το μουσικό του ύφος είναι απο τα πιο λιτά στην σύγρονη τζαζ,Παρ όλα αυτά παρασύρεται εύκολα και κάνει παρα πολλούς αυτοσχεδιασμούς Οι συνθέσεις του ''Nardis'' , ''Four'',''Milestones'',''So what'' είναι κλασσικές και ερμηνεύονται πολλές φορές από άλλες γεννιές νεώτερων μουσικών .


 Το μεσαίο από τα τρία παιδιά ευκατάστατης οικογένειας μαύρων ήρθε σ επαφή με την μουσική μέσω της ραδιοφωνικής εκπομπής ''Ρυθμοί του Χάρλεμ'' ακούγονατς Λουις Αρμστρονγκ ,Ντιουκ Ελλινγκτον , Μπέτι Σμιθ και άλλους σπουδαίους μαύρους καλλιτέχνες .Γρήγορα άρχισε μαθήματα μουσικής ενώ τελειώνοντας το δημοτικό έπαιζε τρομπέτα .Εγινε μέλος των ένωσης μουσικών ενω στα μέσα της δεκαετία του 1940 παίζει μουσική στη Νέα Υόρκη μαζί με άλλους δημοφιλείς μουσικούς.




Μετά από αυτές τις συεργασίες μπήκε στο στούντιο για να ξεκινήσει τις ηχογραφήσεις οι οποίες έπαιξαν ρόλο στις μετέπειτα μουσικές επιρροές . Η ζωή του ήταν άστατη , καθώς οι πολλοί δίσκοι , οι γυναίκες και τα ναρκωτικά έπαιξαν σημαντικό ρόλο και τον έφεραν στα άκρα .Σταμάτησε για ένα διάστημα πέντε χρόνων κι επανήλθε αναπαράγοντας τον εαυτό του ..

Το 1990 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του όπου μιλάει για τον εαυτό του , την ζωή του και την καριέρα του .Μιλάει για τον ρατσισμό , τα ναρκωτικά και φυσικά για την μουσική και τις συνεργασίες του με γνωστούς μουσικούς.









0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου