ΣΗΜΕΡΑ 31 ΜΑΪ́ΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

ΣΗΜΕΡΑ 31 ΜΑΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή



Με απόφαση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας αποφασίστηκε ότι η σημερινή ημέρα οριζεται ως παγκόσμια ημέρα κατα του καπνίσματος .
Με αφορμή αυτή την ημέρα οφείλουμε στον εαυτό μας να θυμόμαστε τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.Αλλωστε τα νούμερα μιλάνε μόνα τους καθώς κάθε χρόνο 7.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας  του καπνίσματος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι συνέπειες του καπνίματος πλήττουν τους φτωχούς και αποτελούν έναν λόγο για τις σημαντικές ανισότητες που παρουσιάζονται στην υγεία μεταξύ των πλουσίων και φτωχών.Σύμφωνα με έρευνες το 80% των θανάτων θα συμβούν σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα μέχρι το 2030.

Επίσης , το κάπνισμα αποτελεί οικονομικό βάρος για τις κυβερνήσεις καθώς ανα άτομο κοστίζει παραπάνω από 1,400,000 τρισεκατομμύρια δολλάρια  σε δαπάνες υγείας αλλά και σε απώλεια παραγωγικότητας το 1,8 του Παγκοσμίου Ακαθόριστου Εθνικού Προιόντος.

Επίσης , το κάπνισμα βλάπτει το περιβάλλον διότι οι ''γόπες'' τους αποτελούν το πιο διαδεδομένο είδος απορρίματος στον κόσμο λόγω του ότι περιλαμβάνουν πάνω από 7.000 τοξικά χημικά προιόντα που δηλητηριάζουν το περιβάλλον αλλά και τον άνθρωπο.

Επίσης , η καλλιέργεια και η παραγωγή καπνού ευθύνεται για την αποψίλωση  των δέντρων διότι για κάθε 300 τσιγάρα χάνεται ένα δέντρο .

Ετσι οι προτάσεις της Παγκόσμιας Υγείας συνίστανται στην απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και στους χώρους της εργασίας αλλά και αύξηση των φόρων και της τιμής καπνικών προιόντων .




0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου