ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 4 ΜΑΪ́ΟΥ ΤΟΥ 1655 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΜΠΑΡΤΟΛΟΜΕΟ ΚΡΙΣΤΟΦΟΡΙ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΠΙΑΝΟ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 4 ΜΑΙΟΥ ΤΟΥ 1655 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΜΠΑΡΤΟΛΟΜΕΟ ΚΡΙΣΤΟΦΟΡΙ ΠΟΥ ΕΠΙΝΟΗΣΕ ΤΟ ΠΙΑΝΟ

 Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή


Γεννήθηκε στην Πάντουα της Βενετίας (σημερινή Πάντοβα) .
Γύρω στο 1690 κι έπειτα από πρόσκληση του Πρίγκιπα Φερδινάνδου των Μεδίκων πήγε από την Πάντοβα στην Φλωρεντία έχοντας εδραιώσει την φήμη του ως κατασκευαστής οργάνων (τσέμπαλο κα)

Το 1709 επινόησε το πιάνο και σύμφωνα με τις πηγές της εποχής το 1711 υπήρχαν τέσσερα πιάνα.Μετά τον θάνατο του Φερδινάνδου το 1713 ο Κριστοφόρ παρέμεινε στην υπηρεσία του μεγάλου Δούκα Κόζιμο Γ. Στη συνέχεια ορίστηκε ως υπεύθυνος για την φροντίδα της συλλογής οργάνων που είχε συγκεντρώσει ο Φερδινάνδος .Από τα 84 όργανα , τα 7 ήταν δικές του κατασκευές .

Ο Μπαρτολομέο χρησιμοποίησε πρώτος μικρά σφυριά για να πλήττονται οι χορδές κι έτσι έδωσε την δυνατότητα στον ήχο να γίνεται πιο απαλός αλλά και πιο δυνατό .Με την πάροδο του χρόνου το όργανο ονομάστηκε pianoforte ή fortepiano ενώ στο τέλος επικράτησε η ονομασία του πιάνο .

Τελειοποίησε λοιπόν το πιάνο σε σχέση με τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά του το οποίο είναι αυτό που γνωρίζουμε με την σημερινή του μορφή .Ο συμπατριώτης του Σιπιόνε Μαφέι φρόντισε να το διαδώσει στον ευρωπαικό χώρο μ ένα άρθρο του .

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου