ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 ΜΑΪ́ΟΥ ΤΟΥ 1828 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 ΜΑΙΟΥ ΤΟΥ 1828 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ 

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή 


 Γεννήθηκε στην Γενεύη της Ελβετίας και ήταν γιός τους επιχειρηματία του Ζαν Ζακ Ντυνάν και της Αντουανέτ Κολαντόν . Ηταν και οι δυο Χριστιανοί του Καλβινιστικού δόγματος με  σημαντική επιρροή στην τοπική κοινωνία και με μεγάλο φιλανθρωπικό έργο .

Πολύ νωρίς ίδρυσε με μια παρέα φίλων του μια λέσχη Βιβλίου για να προσφέρουν οικονομικά σε φτωχούς και φυλακισμένους.Το 1852 ίδρυσε το ελβετικό παράρτημα της Χριστιανικής αδελφότητας Νέων ενώ αργότερα έγινε συνιδρυτής στην Διεθνή Χριστιανική αδελφότητα στο Παρίσι.

Ο Ερρίκος Ντυνάν έγινε αυτόπτης μάρτυρας της μάχης του Σολφερίνο όπου κόστισε την ζωή σε περίπου 400.000 στρατιώτες και των δυο πλευρών .Στο μυαλό του είχε πάντα έντονο το ανθρωπιστικό και φιλανθρωπικό αίσθημα .Ετσι , οργάνωσε υπηρεσίες πρώτων βοηθειών για τους Γάλλους , τους Ιταλούς και Αυστριακούς τραυματίες . Καταγράφοντας την εμπειρία του ''Ανάμνηση από το Σολφερίνο'' πρότεινε να ιδρυθούν σε όλες τις χώρες οργανώσεις περίθαλψης και φρόντίδας με σκοπό πάντα την πρόληψη και την ανακούφιση από τον πόνο του πολέμου χωρίς φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις.Ετσι , υπογράφτηκε συμφωνία στην Γενεύη το 1864 την χρονιά που ίδρυσε τον Ερυθρό Σταυρό .

Παραμελώντας τις επαγγελματικές υποχρεώσεις , χρεωκόπησε , έφυγε από Γενεύη και δυστυχώς έζησε την υπόλοιπη ζωή του στην φτώχεια και στην αφάνεια .Συνέχισε να ασχολείται με την μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου , την κατάργηση της δουλείας , την διεθνή διαιτησία αλλά και την δημιουργία μιας πατρίδας για τους Εβραίους.
Το 1901 τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης αλλά και για την συνεισφορά του στην Ιδρυση του Ερυθρού Σταυρού .

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών το 1910 .


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου