ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 1912 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 1912  ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή



Ο εξαιρετικός Ντίνος Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου .Ο πατέρας του ήταν Πελλοπονήσιος και η μητέρα του καταγόταν από Υεμένη .Μετά το οικονομικό κραχ του 1929 η οικογένεια του μεταφέρθηκε στην Μασσαλία με αποτέλεσμα ο Ντίνος να πάει σε γαλλικό σχολείο. Μετά έξι χρόνια έφθασε στην Αθήνα και ακολούθησε εμπορικές σπουδές .Κατόπιν ακολούθησε τη θητεία του στο στρατό αλλά η απόλυση του συνέπεσε με την έναρξη της κατοχής κι έτσι ξαναυπηρέτησε .

Εδωσε εξετάσεις στην δραματική σχολή του Βασιλικού Θεάτρου αλλά απορρίφθηκε , ήθελε όμως με πολύ πείσμα  να γίνει ηθοποιός κι έτσι ξαναέδωσε εξετάσεις στη Σχολή του Γιαννούλη Σαραντίδη απ όπου αποφοίτησε με άριστα.Συμμετείχε σε πολλούς  θιάσους της Μαρίκας Κοτοπούλη , της Μαίρης Αρώνη και του Δημήτρη Χορν .

Το 1954 συγκρότησε θίασο με τον Μίμη Φωτόπουλο με τον οποίο αποτέλεσαν σπουδαίο δίδυμο .
Αργότερα δημιούργησε το δικό του θίασο ανεβάζοντας τα έργα ''Το κοροιδάκι της δεσποινίδος '',''Η κυρία του κυρίου '','' Ο  φίλος μου ο Λευτεράκης ''κα .Πρωταγωνίστησε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις , διασκεύασε φάρσες και κωμωδίες και περιόδευσε σε Αμερική και Καναδά.

Ο κινηματογράφος ήταν η αδυναμία του Ντίνου Ηλιόπουλου .Επαιξε σε πάνω από 90 ταινίες κλασσικές στο είδος τους .''Θανασάκη ο Πολιτευόμενος'', ''Μακρυκωσταίοι και Κοντογεώργηδες'',, ''Το κοροιδάκι της Δεσποινίδος'', ''Μερικοί το προτιμούν κρύο '', ''Το δόλωμα '', κα πολλές γνωστές.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος πολυ δημοφιλής κριτικός θεάτρου είπε για τον Ντίνο΄Ηλιόπουλο ότι , καλλιέργησε ένα φανταιζίστικο ύφος , με ποιητική αίσθηση , ονειροπόληση αλλά και παιδική αφέλεια.Με εκπληκτική χορευτική τεχνική και ικανότητα αυτοσχεδιασμού χωρίς να υποτιμά το στυλ ,είναι αμίμητος και μοναδικός .Ηταν ένας κλοουν , ένας πιερότος που συνεχώς έσπαζε τα μούτρα του .Μέσα από την συνεχώς έκπληκτη μάσκα του διέκρινες μια δακρυσμένη ωριμότητα και μια φιλοσοφημένη αποδοχή του μοιραίου.


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου