ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 1929 ΕΦΥΓΕ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΕΝΑΚΗΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 1929 ΕΦΥΓΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΕΝΑΚΗΣ

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή







Ο γνωστός Ελληνας επιχειρηματίας και πολιτικός διετέλεσε βουλευτής , υπουργός και Δήμαρχος Αθηναίων .
 Από την Σύρο , έκανε εμπορικές σπουδές στο Μάντσεστερ της Αγγλίας κι αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο όπου ασχολήθηκε με την εμπορία βάμβακος .
Ιδρυσε με τον αδερφό του δικό του εμπορικό οίκο ενώ κατα την διάρκεια παραμονής του στην Αίγυπτο διετέλεσε Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Αλεξάνδρειας αλλά και Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Αλεξάνδρειας .

Το 1910 εγκαταστάθηκε στην Κηφησιά όπου συνδέθηκε με στενή φιλία με τον Ελευθέριο Βενιζέλο με το κόμμα του οποίου έθεσε υποψηφιότητα στις εκλογές ενώ επανεξελέγη 2 χρόνια αργότερα.
ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Γεωργίας , Εμπορίου και Βιομηχανίας .
Το 1914 εξελέγη Δήμαρχος Αθηναίων .

Αφησε πλούσιο φιλανθρωπικό έργο δίνοντας ποσά σε μεγάλα κοινωφελή ιδρύματα.Στο Κολλέγιο Αθηνών , στην Ιδρυση του Μπενάκειο παιδικού Ασύλου , στην Μπενάκειο Βιβλιοθήκη στη Βουλή των Ελλήνων ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Παύλος Κουντουριώτης τον ανακήρυξε ως εθνικό ευεργέτη.

Ηταν παντρεμένος με την Βιργινία Χωρέμη κι έκανε πέντε παιδιά μεταξύ των οποίων τον Αντώνη Μπενάκη επιχειρηματία και ιδρυτή του Μουσείου Μπενάκη , την Πηνελόπη Δέλτα γνωστή συγγραφέα και παντρεμένη με τονν Στέφανο Δέλτα ενώ μεταξύ των απογόνων του συγκαταλέγονται οι Αιμιλία Καλλιγά , ο λογοτέχνης Αντώνης Σαμαράς και ο πολιτικός Παύλος  Γερουλάνος .


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου