ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 1797 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 1797 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ 

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή





Ο Γιάννης Τριανταφύλλου που ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε το 1797 ενώ ονομάστηκε Μακρυγιάννης λόγω αναστήματος.Ζούσε με την μητέρα του καθώς οι Τούρκοι σκότωσαν τον πατέρα του .Το 1811 μετέβη στην Αρτα όπου καταπιάστηκε με το εμπόριο φτιάχονοντας έτσι μια μικρή περιουσία την οποία διέθεσε στην Ελληνική Επανάσταση .

Σε γενικές γραμμές πήρε μέρος σε πολλές μάχες , υπεράσπισε την Ακρόπολη , πολέμησε με τον Καραισκάκη στο Φάληρο ενώ ανέκοψε την πορεία του Ιμπραήμ  στους Μύλους.
Με την ανάληψη της Προεδρίας από τον Καποδίστρια έγινε αρχηγός της εκτελεστικής δύναμης από το 1828 -1830.Παρ ότι ο Καποδίστριας αναγνώριζε την εντιμότητα του και την ανιδιοτέλεια του εντούτοις συγκρούστηκε μαζί του.

Το 1843 πήρε μέρος στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου που περιόρισε την βαυαρική απολυταρχία και έθεσε τα θεμέλια για την ψήφιση του Συντάγματος .Το 1852 συνελήφθη με την κατηγορία ότι σχεδίαζε την δολοφονία του Οθωνα και καταδικάστηκε σε θάνατο.Το 1854 του δόθηκε χάρη βγαίνοντας όμως από την φυλακή το 1864 καταδικάστηκε σε θάνατο .

Εκτός από τους αγώνες που έδωσε , στην ιστορία έμεινε γνωστός και για τα απομνημονεύματα του.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου