ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 1892 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ 1892 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ


 Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή



 Από τους σημαντικότερους πεζογράφους μας ο Στρατής Μυριβήλης γεννήθηκε στην Συκαμιά της Λέσβου .Από τα μαθητικά του χρόνια έρχεται σ επαφή με σημαντικά κείμενα του δημοτικισμού που διαμορφώνουν τη λογοτεχνική και γλωσσική συνείδηση ενώ τα κείμενα του δημοσιεύονται σε περιοδικά της Σμύρνης και της Μυτιλήνης.

Το1912 φοιτά στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών , ενώ την ίδια χρονιά διακόπτει τις σπουδές του για να καταταγεί στο στρατό Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους επιστρέφει στην Μυτιλήνη όπου εκδίδει το πρώτο του βιβλίο , τη συλλογή διηγημάτων ''Κόκκινες ιστορίες''.

Το 1917 έγραψε την Ζωή εν Τάφω που θεωρείται αριστούργημα .Πρόκειται για ένα αντιπολεμικό μυθιστόρημα με την μορφή ημερολογίου επικό , ρεαλιστικό και λυρικό ταυτόχρονα .''Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά '' είναι το επόμενο μυθιστόρημα του όπου ο ήρωας του βασανίζεται ανάμεσα στον θάνατο του φίλου του και την αγάπη που αισθάνεται για την χήρα εκείνου.

Το 1920 παντρεύεται την προσφυγοπούλα Ελένη Δημητρίου και μαζί αποκτούν τρία παιδιά. Τ0 1938 διορίζεται στην Βιβλιοθήκη της Βουλής και το 1946 γίνεται διευθυντής προγράμματος στο Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας .
Εκδίδει πολλά βιβλία ''Το πράσινο βιβλίο'' , '' Το γαλάζιο βιβλίο'' κα  Ενώ το 1949 εκδίδει το μυθιστόρημα ''Παναγιά η Γοργόνα'' που περιγράφει την ιστορία μερικών προσφύγων που εγκαθίστανται σ ένα παραθαλλάσιο χωριό της Μυτιλήνης .

Προτάθηκε τρείς φορές για Βραβείο Νόμπελ και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας .

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου