ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 2012 ΠΕΘΑΝΕ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΖΩΡΖ ΣΑΡΡΗ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 2012 ΠΕΘΑΝΕ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΖΩΡΖ ΣΑΡΡΗ

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή




 Η Ζωρζ Σαρρή ήταν και είναι πολύ γνωστή συγγραφέας κυρίως παιδικών βιβλίων .Ο πατέρας της ήταν Μικρασιάτης και η μητέρα της Γαλλίδα.
Στα χρόνια της Κατοχής φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη ενώ παράλληλα έκανε αντίσταση .Το 1947 μεσούντος του Εμφυλίου Πολέμου αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι όπου συνέχισε τις σπουδές της στην υποκριτική .Εκεί παντρεύτηκε τον χειρουργό Μάρκελλο Καρακώστα με τον οποίο έκανε δυο παιδιά .

Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα άρχισε ν ασχολείται με το θέατρο ενώ κατά την διάρκεια της χούντας έμεινε άνεργη και στράφηκε στο γράψιμο .
Το 1969 έγραψε το Ο θησαυρός της Βαγίας το οποίο είχε και έχει μεγάλη επιτυχία .Αρχισε να γράφει βιβλία για παιδιά και νέους ενώ καθιέρωσε ένα στυλ με αυτοβιογραφικό ύφος περιγράφοντας ιστορίες που εκτυλλίσσονται σε πολιτικά σκηνικά .Ετσι αντιμετώπισε τα παιδιά ως αυτόνομες προσωπικότητες που έχουν την ικανότητα πολιτικής σκέψης .
Το 1994 βραβεύτηκε για το μυθιστόρημα Νινέτ με το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου και το 1988 προτάθηκε για το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν .Ως ηθοποιός της έχει απονεμηθεί το Βραβείο  Β' γυναικείου ρόλου για ταινία Εγκλημα στα Παρασκήνια .

Μερικά από τα μυθιστορήματα της είναι

ΤΟ ΨΕΜΑ 
ΟΤΑΝ Ο ΗΛΙΟΣ 
ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ
ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ
ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ
ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ 
ΤΑ ΧΕΓΙΑ
Η ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ
ΚΡΙΜΑ ΚΙ ΑΔΙΚΟ ΚΑ 

κι έχει παίξει στις ταινίες 

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΨΕΜΑ
Ο ΑΝΡΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
ΦΑΙΔΡΑ
ΦΕΥΓΩ ΜΕ ΠΙΚΡΑ ΣΤΑ ΞΕΝΑ
ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑ

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου