ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1937 ΕΦΥΓΕ Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ GEORGE GERSWIN

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1937 ΕΦΥΓΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ GEORGE GERSWIN

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή




Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης και πιανίστας δημιουργός πολλών έργων για θέατρο και κινηματογράφο  πέθανε στην Καλιφόρνια μόλις στα 38 του χρόνια έπειτα απο μια δύσκολη εγχείρηση στον εγκέφαλο .
Ηταν αυτός που με το μοναδικό του ύφος συνέβαλε στην διαμόρφωση της τζαζ στην Αμερική κατα την διάρκεια της δεκαετίας του 1920 .Πάντρεψε τις τεχνικές και τις φόρμες του κλασσικού τραγουδιού με το είδος της τζαζ .

Μεταξύ των επιτυχιών του συγκαταλέγεται το Rhapsody in Blue το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 12 Φεβρουαρίου του 1924 στο Aeolian Concert Hall της Νέας Υόρκης .Στο συγκεκριμένο κομμάτι κατάφερε να εισαγάγει τζαζ φόρμες τύπου μπλου νότες με συγκοπτόμενους ρυθμούς .Αυτή η σύνθεση του είναι από τις καλύτερες ορχηστρικές συνθέσεις του 20ου αιώνα .


 Επιλέον , η όπερα Πόργκυ και Μπες  που συνέθεσε  την εμπνεύστηκε από το μυθιστόρημα Du Bose Heyword Porgy το οποίο πραγματεύεται την ζωή των μαύρων στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας .Η όπερα στο ανέβασμα της δεν κάλυψε τα έξοδα της και το ίδιο το έργο δέχτηκε εκτεταμένη κριτική .Απο πολλούς εκτιμήθηκε όχι στο σύνολο της αλλά στα κομμάτια που την αρπάτιζαν μεμονωμένα .'' Summertime'' . ''It aint necessarily so bess'' κα είναι κάποια από αυτά.


Ολοκαίνουργια Annie Lenox .....

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου