Σαν σήμερα 18 Ιουλίου του 1610 έφυγε ο ζωγράφος Καραβάτζιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1610 ΕΦΥΓΕ Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΚΑΡΑΒΑΤΖΙΟ

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή 



Γεννήθηκε το 1571 στην Ιταλία μάλλον κάπου στο Μιλάνο .Ο πατέρας του γνωστός αρχιτέκτονας εργαζόταν για τον Δούκα του Μιλάνου .Σύντομα θα πέσει πανούκλα στην Ευρώπη όπου ο μικρός Καραβάτζιο θα χάσει τον πατέρα του ένα γεγονός που θα τον αφήσει σκοτάδι στον ψυχισμό του .

Ο ίδιος πήρε τους δρόμους και εντάχθηκε σε μια παρέα ζωγράφων και ξιφομάχων ενώ γύρω στα 11 του χρόνια έφυγε από το πατρικό του και μετακόμισε στο Μιλάνο όπου θα μαθητεύσει δίπλα στον γνωστό ζωγράφο Σιμόνε Πετερτσάνο.Στην εφηβεία του μετακινήθηκε στην Ρώμη για να εργαστεί με μια ομάδα ζωγράφων αλλά δεν μπόρεσε να στεριώσει λόγω του ευέξεπτου χαρακτήρα του αλλά και του ανταγωνιστικού ταλέντου του .Mετά την περιπλανηση του κλείστηκε σε νοσοκομείο απόρων όπου ζωγράφισε τον ''Νεαρό Βάκχο'' που θεωρείται αυτοπροσωπογραφία .


Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ρώμη άρχισε να πουλάει πίνακες με θρησκευτικά μοτίβα όπου τον έκαναν ήδη γνωστό .Ο Καρδινάλιος Φραντσέσκο Ντελ Μόντε τον λάτρεψε και του έδωσε πολλές δουλειές στο Βατικανό .
Στα έργα του κυριαρχούν η καθαρότητα των περιγραμμάτων , η ακρίβεια , η γλυπτικότητα των αντικειμένων ταυτόχρονα με την ερωτική φόρτιση .


'' Το αγόρι με καλάθι φρούτων ''είναι το αριστούργημα αυτής της εποχής .Οι πίνακες του είχαν μια γήινη πινελιά, - πρησμένη κοιλιά και γυμνά πόδια της Παναγίας - καθώς πείραζε όλες τις μορφές δίνοντας τους ένα ρεαλιστικό φως.
Ο βίος του ήταν πολυτάραχος και ο ίδιος ήταν βίαιος και κυκλοθυμικός.Ταυτόχρονα έπαιζε χαρτιά και έπινε.


Ο Ιταλός ζωγράφος Καραβάτζιο άλλαξε τον κόσμο της αναπαραστικής ζωγραφικής .Χρησιμοποίησε το σκοτάδι ως υπόβαθρο για να φωτίσει τις ανθρώπινες φιγούρες αλλά και να τις φορτίσει συναισθηματικά  . Είχε ήδη ξεκινήσει η τεχνοτροπία του μπαρόκ  στο οποίο έβαλε τις βάσεις .Εμεινε λοιπόν στην ιστορία της τέχνης ως καραβατζισμός ενώ δημιούργησε σχολή .Εκδηλος είναι ο αντίκυπος από τον Βελάσκεθ και τον Ρέμπραντ.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου