ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Σαν σήμερα 19 Ιουλίου του 1919 γεννήθηκε ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1919 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή 


 Σπουδαίος νεοέλληνας ποιητής από την Υδρα των μεταπολεμικών χρόνων..Είναι εκφραστής και απολογητής της ανθρώπινης ύπαρξης . Τα χαρακτηριστικά του είναι ότι οικοδομεί το έργο του με εφιαλτικές εικόνες και σύμβολα που πλησιάζουν περισσότερο στον εξπρεσιονισμό .Δεν γράφει παραδοσιακά και χρησιμοποιεί τον συμβολισμό και τον εξπρεσιονισμό .

Επειτα από προτροπή του πατέρα του και για να του κάνει το χατίρι του ,γράφτηκε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά μετά τον θάνατό του την εγκατέλειψε για να αφοσιωθεί στην ποιήση που τόσο αγαπούσε.Δεν άσκησε ποτέ κανένα βιοποριστικό επάγγελμα .


Το 1943 γνωρίστηκε με τον Νίκο Εγγονόπουλο συνάντηση καθοριστική για τον Μίλτο Σαχτούρη καθώς την επόμενη χρονιά εξέδωσε το ποιημα του στο περιοδικό ''Τα νέα γράμματα ''.

Εχει κυκλοφορήσει τις εξής συλλογές ''Οι λησμονημένοι'',''Με το πρόσωπο στον τοίχο '' , ''Οταν σας μιλώ'' , ''κα

Τιμήθηκε με τρία  βραβεία , το 1956 με το Α' Βραβείο του διαγωνισμού ''Νέοι Ευρωπαίοι ποιητές'' της RAI , για την συλλογή του ''Οταν σας μιλώ'', το 1962 με το Β'κρατικό βραβείο ποίησης για την συλλογή ''Τα στίγματα '' και το 1987 με το Α' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το έργο ''Εκτοπλάσματα''

Ολα του τα έργα έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες ενώ τα ποιήματα του έχουν μελοποιηθεί από τους Μάνο Χατζιδάκι , Γιάννη Σπανό , Νίκο Ξυδάκη κα.Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

ΩΡΑ

ONLINE

ONE TV

Επικοινωνία 94 FM

RADIO KONTONIS

ΣΚΑΪ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου