Σαν σήμερα 20 Ιουλίου του 1989 έφυγε ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1989 ΕΦΥΓΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή


Ο γνωστός ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης ξεκίνησε φοιτώντας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Μετσοβίου Πολυτεχνείου με καθηγητές τον Ιακωβίδη ,Βικάτο και Παρθένη .Επίσης ο Φώτης Κόντογλου τον μύησε στην αγιογραφία .Μαζί με Κόντογλου και Πικιώνη πρωτοστάτησαν στο αίτημα για την ελληνικότητα της τέχνης .


 Γεννήθηκε στον Πειραιά και παρ ότι μετακόμισε στην Αθήνα , ο Πειραιάς ρίζωσε μέσα στην ψυχή του τόσο εξ αιτίας του μεγαλοαστικού  περιβάλλοντος  που μεγάλωσε αλλά και για το πως επηρεάστηκε καλλιτεχνικά. Το 1938 παρουσίασε την πρώτη του έκθεση στο κατάστημα Αλεξοπούλου στην οδό Νίκης στην Αθήνα  με έργα που παρουσίαζαν ιδιαίτερη προσωπικότητα.

Στα χρόνια της κατοχής ίδρυσε μια σχολή ζωγραφικής όπου υπηρέτησαν πολλοί νέοι ζωγράφοι όπως Ξενάκης , Αργυράκης , Γεωργιάδης και η Ροζίτα Σώκου .Το 1950 μετέβη στο Παρίσι όπου παρουσίασε εκθέσεις εκεί και στο Λονδίνο ενώ το 1953 υπέγραψε συμβόλαιο με την γκαλερί Ιόλας στην Νέα Υόρκη .Το1956 ήταν υποψήφιος για το βραβείο Γκούγκενχαιμ και το 1958 πήρε μέρος στην Μπιενάλε στην Βενετία .
Το 1982 εγκαινιάστηκε το Μουσείο Τσαρούχη στο Μαρούσι όπου ήταν το σπίτι του καλλιτέχνη .

Παράλληλα ασχολήθηκε με την σκηνοθεσία για το θέατρο .
Ο Γιάννης Τσαρούχης ήταν από τους μεγαλύτερους Ελληνες ζωγράφους που στην ουσία πάντρεψε τα λαογραφικά στοιχεία με τις αιώνιες καλλιτεχνικές αξίες .

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου