Σαν σήμερα 21 Ιουλίου του 1928 έφυγε ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1928  ΕΦΥΓΕ  Ο ΠΟΙΗΤΗΣ  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ


Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή



Απο τις σημαντικότερες λογοτεχνικές φωνές που ενέδειξε η γενιά του 1920 που εισήγαγε στοιχεία μοντερνισμού στην ελληνική ποίηση .

Γεννήθηκε στην Τρίπολη στις 30 Οκτωβρίου 1896 και ήταν ο δευτερότοκος της οικογένειας.Λόγω της εργασίας του πατέρα του αναγκαζόταν να μετακομίζει και ν αλλάζει τόπο διαμονής.Ετσι , έζησε στην Λευκάδα , Πάτρα , Λάρισα ,Καλαμάτα , Αθήνα , Χανιά κα.
 Από τα εφηβικά χρόνια του δημοσίευσε ποιήματα σε παιδικά περιοδικά ενώ έλαβε μέρος σε διαγωνισμό διηγήματος του περιοδικού ''Διάπλαση των Παίδων''. Στα 17 του ερωτεύεται την χανιώτισσα Αννα Σκορδύλη μια σχέση που θα τον σημαδέψει.

Αποφοιτώντας από την Νομική Σχολή προσπάθησε να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου αλλά και να δουλέψει σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες χωρίς όμως επιτυχία .
Η πρώτη του ποιητική συλλογή '' Ο πόνος των ανθρώπων και των πραγμάτων ''δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 1919 , το 1921 εξέδωσε την δεύτερη συλλογή του και το 1927 έβγαλε την τελευταία ποιητική συλλογή του με τίτλο ''Ελεγεία και Σάτιρες''.

Το 1928 αποσπάστηκε στην Πάτρα και αργότερα στην Πρέβεζα .Απογοητευμένος από την ζωή στην επαρχία αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο Μονολίθι προσπαθώντας να πνιγεί .Τελικά ,αυτοκτόνησε με περίστροφο .

Η ποιηση του επηρέασε πολλούς από τους κατοπινούς ποιητές Σεφέρη , Ρίτσο , Βρεττάκο

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου