ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1907 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΜΕΞΙΚΑΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΦΡΙΝΤΑ ΚΑΛΟ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1907 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΜΕΞΙΚΑΝΑ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΦΡΙΝΤΑ ΚΑΛΟ

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή



 
Από γερμανοεβραίο άθεο πατέρα και καθολική ισπανομεξικάνα μητέρα η Φρίντα Κάλο  έπαθε στην ηλικία των 6 πολυομελίτιδα με αποτέλεσμα το ένα της πόδι να είναι πιο κοντό σε σχέση με το άλλο .


Η γνωστή Μεξικάνα ζωγράφος χρησιμοποίησε πολύ τα έντονα χρώματα .Το στυλ του ήταν έντονα επηρεασμένο από τους πολιτισμούς του Μεξικού αλλα και από των ευρωπαικών ρευμάτων όπως είναι ο ρεαλσιμός , συμβολισμός , και υπερεαλλισμός .Στα 18 της χρόνια ένα τραμ συγκρούστηκε μ το λεωφορείο που επέβαινε με αποτέλεσμα να κτυπήσει και να υποβληθεί σε πολλές εγχειρήσεις Από τότε η ζωή της σημαδεύτηκε από πόνο και στενοχώρια .
Αναρρώνοντας από το ατύχημα πήρε μαθήματα ζωγραφικής αλλά οι γονείς της δεν μπορούσαν να την στηρίξουν οικονομικά . Ετσι , έδειξε την δουλειά της στο Ντιέγκο Ριβέρα τοιχογράφο που τον οποίο και παντρεύτηκε αργότερα.

Οι πίνακες της είχαν έντονα χρώματα , το στυλ της ήταν επηρεασμένο από τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό αλλά και από πολλά ευρωπαικά ρεύματα όπως ο ρεαλισμός , συμβολισμός και υπερεαλλισμός .Οι πίνακες της επηρεάζονται από τα δημοφιλή λαικα χριστιανικά τάματα που αποτελούν ευχαριστία στην Παρθένο Μαρία .
Κατα τη διάρκεια της ζωής της πραγματοποίησε 3 μόνο εκθέσεις στο Παρίσι , Νέα Υόρκη και Μεξικό.



 Χωρίζοντας προσωρινά το 1939 αποσύρθηκε στο Μεξικό στο ''Γαλάζιο σπίτι '' όπου ζωφράφισε τις ''Δυο φρύδες''που δείχνει το δίλλημα της για το διαζύγιο .Σε όλη της τη ζωή διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με τον Νίκολας Μάρει ,το οποίο χώρισε για να ξαναπαντρευτεί με τον Ριβέρα.

Το 2010 η κυβέρνηση του Μεξικού σε αναγνώριση της συνεισφοράς της Κάλο αλλά και του Ριβέρα αεπικόνισε τα πρόσωπα τους στις δυο όψεις του χαρτονομίσματος των 500 πέσος .

Το Γαλάζιο σπίτι είναι πλέον μουσείο στο οποίο μπορεί κανείς να δεί τα προσωπικά της αντικείμενα .

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου